Mikor néhány évvel ezelőtt Leszek Balcerowicznak azt mondtam, hogy (…) nyilvánosságra került egy felvétel, amin Fico arról beszél, hogyan szerzett (illegálisan) saját erejéből milliókat pártja számára, Leszek nem akarta elhinni. Nem akarta elhinni, hogy Fico ennek ellenére nem csak hogy miniszterelnök, de a legnépszerűbb politikus is Szlovákiában. Azt mondta, hogy egy ilyen dolog Lengyelországban bármelyik politikusnak azonnal kitörné a nyakát és politikai hullát csinálna belőle.

 

Szlovákiában talán mások vagyunk. Itt arra is választ kell találni, miképp lehetséges, hogy a Bašternák-botrány kapcsán Fico és Kaliňák úgy viselkedik, ahogy, és mégsem törik ki a nyakukat (legalábbis egyelőre).

 

A közvélemény ingerküszöbe Csehországban is jelentősen magasabban van. [Fioénál] jóval kisebb ügyek miatt már három kormány is megbukott – Klausé 1997-ben, Grossé 2005-ben és Nečasé 2013-ban.

 

 hirdetes_300x300  

Nemrég a szlovák sajtóban rezonált egy interjú Petr Vavrouškával, aki öt év után kiábrándultan távozott Szlovákiából mondván, hogy Szlovákia nagyon sok tekintetben elmarad Csehországtól és Lengyelországtól, ahol korábban élt. Fenntartásai közt szerepelt a közszolgáltatások minősége és a korrupció.

 

Ugyanezt mondta több vállalkozó is, akiknek a V4 összes országában vannak érdekeltségeik. Mindannyian a korrupcióval kapcsolatban látták a legnagyobb különbséget Szlovákia és Lengyelország között.

 

Paradox módon az én nézetem szerint a mai Szlovákiában nem az okozza a siralmas helyzetet, amit Fico és Kaliňák művel (sajnos, ehhez már hozzá kellett szoknunk), hanem inkább az, ahogy a többiek viselkednek. A közvélemény frusztrációja a koalíciós partnerek Kaliňák védelmét illetően tapasztalt érthetetlen ügybuzgalma miatt nyilvánvaló, de attól tartok, az ellenzék oldalán is problémák vannak.

 

Az első, aki ezt kimondta, Fedor Gál volt, aki a Pohoda fesztiválon úgy fogalmazott, hogy az ellenzék Kotlebáéknak segít harcolni Kaliňák ellen. Úgy hiszem, igaza van. Ő ugyanis nem azt állítja, hogy az ellenzéknek nem kell Kaliňák ellen harcolnia, hanem hogy azt a parlamentben kell tennie és hogy a civil társadalomnak nincs arra szüksége, hogy az utcai tüntetéseket választott politikusok vezessék. Az emberek maguk is tudnak tüntetéseket szervezni, ha úgy érzik, hogy az szükséges. Matovič és társai jó célért küzdenek, ezt senki sem vonja kétségbe, de nem mindegy, milyen eszközökkel teszik azt.

 

Gál éleslátásának igazát Lengyelország is megerősíti. A kormány antidemokratikus lépéseivel szembeni tömegtüntetéseket ott sem az ellenzéki vezetők szervezték, hanem a közlemúltig teljesen ismeretlen civil aktivista, Mateusz Kjowski. Adódik a jogos kérdés, hogy Matovič Sulíkkal és Lipšiccel nem segítenek-e Kotlebának és végeredményben Ficonak és Kaliňáknak is.

 

HNonline, Ivan Mikloš: Smutný pohľad

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!