A múlt hétvégén a Smer egyik európai képviselője közzé tett egy videót, amelyben többek között arról beszélt, hogy intézkedéseiknek hála jelentősen csökkent a munkanélküliség és növekedésben Európa immáron az USA-t is megelőzte.

 

A politikusok rendkívüli ajándékot kaptak: ha recesszió jön, külső tényezők tehetnek róla, de ha növekedés van, az nekik köszönhető.

 

Igen, az USA bővülési üteme 2,2 százalékos, Európáé 2,3 százalékos. Ez valóban okot ad az öntömjénezésre?

 

 hirdetes_300x300  

Gyarapodunk és mégsem

 

A gazdasági növekedés szolgalelkű kifejezés. A kereskedelmi ciklus csúcsán a cégek nyeresége felszökik, ami magasba nyomja az részvénytőzsdét is. A munkaerőkereslet hatalmas, a munkerő kínálat ellenben alacsony, ezért erőteljesen nőnek a reálbérek. Ezzel párhuzamosan a jó kilátások beépülnek a fogyasztók várakozásaiba, akik eladósítják magukat. Mindez a végtelenségig tartana, ha nem jutnánk el a felhalmazott adosság problémájához.

 

A fizetőképesség csökkenése miatti félelem pénzügyi pánikot vált ki, a gazdaság pedig  recesszióba süllyed. Néhány hónap alatt a száguldó gazdaságtól eljutunk a mélypontig. A központi bankok és a politikusok sokkba kerülnek: hogyan lehetséges, hogy recesszió van, ha minden olyan jól alakult?

 

A gazdasági növekedés tehát önmagában nem a legfontosabb dolog. Mindig össze kell vetni a körülményekkel. Már pedig a körülmények Európában enyhén szólva is kérdésesek.

 

Amikor az ösztönzők ösztökélnek

 

A központi bankok politikája a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság ösztönzésére alapul. Az Európai Központi Bank állítja, hogy pont ez a politika segített létrehozni milliónyi álláshelyet Európában. És valószínűleg, közelebb áll a valósághoz, mint a smeres EP-képviselő.

 

Az EKB már hosszabb ideje nullán (vagy akár negatív szinten) tartja a alapkamatot. A mennyiségi lazítás (cégek és államok kötvényeit, vagyis adósságát vásárolja – a szerk. meg)j, pedig tízmilliárdokat pumpál a bankrendszerbe havonta. 2015 januárjától az EKB minden hónapban a szlovákiai GDP összegében (cca. 80 milliárd euró – a szerk. megj) vásárol kötvényeket. Az EKB már olyan pénzforgalmat bonyolít, mint Szlovákia az elmúlt 30 évben együttvéve. Egy ekkora szám már segíthet az ez EU növekedésének, nem igaz?

 

Ki a jobb?

 

Ez szöges ellentétben áll az amerikai gazdasági növekedéssel, ami már nem annyira függ a mennyiségi lazítás eszközétől sem a nullás alapkamattól. Az USA kamatlábai 1 százalékkal magasabbak, mint nálunk, mégis hasonló ütemben bővül a gazdaságuk, mint Európáé.

 

Felmerül tehát a kérdés, mi történik majd az unió gazdaságával, ha az EKB abbahagyja a kötvényvásárlást, és főleg, mi lesz a periférikus országokkal? Továbbra is 2 százalékos hozam alatt veszik majd a spanyol és olasz kötvényeket? Csak akkor ismerjük Európa igazi gazdasági állapotát, ha eltűnnek ezek az ösztönzők. (Ami a vásárlónak hozam, az a kötvény t kibocsátó országnak kamatköltség, és ha az EKB leveszi a kezét róluk, akkor ennek értéke jóval magasabb lehet, amit nem biztos, hogy tudnak majd fizetni a déli országok – a szerk. megj.)

 

Az európai gazdaság lemarad a fejlesztési beruházásokban, a bürokrácia és a szabályozás visszafogja, még mindig nincs rendbe téve a bankszektora, és ami a legrosszabb, még mindig hiányzik belőle a működőképes valutaunió. Hát élvezzük az európai politikus öntömjénezését még néhány percig.

 

HNonline.sk, Ronald Ižip: Európa predbehla USA

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!