(..)

Hamar kapta a pofont az, aki pár kétnyelvű táblától várta, hogy Románia, amely alkotmánya szerint egységes és oszthatatlan nemzetállam, elkezdi komolyan venni saját 1918-as ígéreteit, és hirtelen kelet Svájca válik belőle. A tenyér szó szerint csattant, épp Kolozsvárott. (..)

 

… Egy alig egy hónapos közvélemény-kutatás szerint a románok alig hetven százaléka fogadna el magyar szomszédot vagy munkatársat, kevesebb mint fele – 47 százalék – viselne el magyar családtagot, és még annyi sem szavazna magyar politikusra.

 

A felmérés kijelöli a helyünket szomszédaink szellemi horizontján: a romáknál és az eltérő nemi orientációjúaknál kevésbé utálnak minket, a más vallásúak és a testi fogyatékosok viszont leelőznek bennünket a népszerűség terén. Ugyanebben a felmérésben ugyanezek az emberek egyébként azt is mondták, hogy befogadónak és toleránsnak gondolják magukat. (..)

 hirdetes_300x300  

(..)

Még az is hiú ábránd, hogy az RMDSZ lojalitásáért cserébe legalább régi városaink neve kikerül magyarul a névtáblákra, mert Bukarest a legalapvetőbb kisebbségi jogi normák betartását is kegyként gyakorolja, sosem „ingyen”. Mélyen gyökeredző félelme ugyanis, hogy minden lépés, amely nem a romá­niai magyarság mielőbbi eltakarítását szolgálja, újabb esélyt ad valamiféle határrevízióra.

 

Lehet, hogy mi magunkat frusztráltnak és zárkózottnak látjuk, a románok pedig nyitottnak és toleránsnak, mindenesetre elgondolkodtató, hogy az elmúlt hónapokban külön ráhatás nélkül egyetlen magyar település nevét írták ki Romániában, mégpedig Budapestét. Fővárosunk ugyanis újra visszakerült a bukaresti diadalívre, arra, amely fennen hirdeti a román első világháborús győzelmek helyszíneit, immár ismét megtoldva a hazánk elleni 1919-es rablóhadjárattal. Keleti szomszédaink egyébként másfél millió eurót költöttek arra, hogy dicsőségük felújított emlékműve egy olyan erejű földrengést is kibírjon, amely az egész országot leradírozná a térképről. (..)

 

Magyar Hírlap – Veczán Zoltán : A remény rabjai

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!