Hatalmas siker volt New Yorkban az a koncert, amelyet annak kapcsán rendeztek, hogy Plácido Domingo csatlakozott a Virtuózok produkcióhoz. A közönség felállva tapsolta meg a fiatal Boros Mihályt és Bogányi Gergelyt – számolt be róla lapunknak Vincze Máté. A New York-i Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ igazgatója arról is beszélt: a közel-keleti keresztényüldözésekről szóló kiállítást nagy érdeklődés kísérte, a helyieket lenyűgözte, hogy egy olyan kis állam, mint Magyarország, ilyen jelentős erőforrásokat áldoz az ottani keresztények támogatására. A szakember szerint az amerikaiak nem figyelnek már igazán a hazánkat érintő lejáratókampányokra, amelyek mögött egy maroknyi ember aknamunkája húzódik meg.

 

Mozgalmas, nemzetközi támadásoktól terhes időszakban lett a New York-i Balassi Intézet igazgatója. Mennyire tudják függetleníteni magukat a politikai felhangoktól?

 

Tudjuk, hogy nehéz a feladat, de mindenképpen az intézet falain kívül szeretnénk tartani a politikai küzdelmeket. Az a dolgunk, hogy a magyar kultúra kincseit megismertessük a tengeren túli közönséggel. Szerencsére az a tapasztalatom a kijövetelem, január óta, hogy az itteni polgárokat nem igazán érdeklik a mesterségesen gerjesztett sajtótámadások. Természetesen nem vagyunk naivak, látjuk, hogy egyesek mindent elkövetnek, hogy a tisztán kulturális eseményekbe is becsempésszék a politikai előítéleteket.

 

 hirdetes_300x300  

De ezt tudnunk kell kezelni. Rendeztünk például egy V4 táncfesztivált, amelyen fiatal lengyel, szlovák, cseh és magyar művészek mutatkoztak be. Korrekt beharangozó cikket írtak róla, ám a végére odabiggyesztettek egy mondatot arról, hogy Magyarországon a populista Orbán-kormány van hatalmon. Becsületükre legyen mondva, amikor rávilágítottam ennek a kis odatoldásnak az abszurd voltára, enélkül jelent meg az írás.

 

(…)

 

Máté Vincze: A New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Kép: magyaridok.hu

 

Amint hírlik, a közel-keleti keresztényüldözésekről szóló kiállításnak, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum állított össze és hozott ide, egyöntetűen pozitív vissz­hangja volt.

 

Kiderült: az amerikai közönség is nyitott arra, hogy meghallja a közel-keleti keresztények segélykiáltását, és lenyűgözte őket, hogy egy olyan kis állam, mint Magyarország, ilyen jelentős erőforrásokat áldoz a közel-keleti keresztények támogatására. Ezt persze Azbej Trisztán helyettes államtitkár megnyitó beszédéből, nem pedig a fősodratú médiából tudták meg.

 

A látogatók szinte kivétel nélkül azt hangoztatták, hogy ez a modern kori népirtás egyáltalán nincs benne a köztudatban, és elgondolkodtatta a résztvevőket a karizmatikus erbíli érsek, Bashar Warda, aki hangsúlyozta, hogy a nyugati államok akkor segítenek, ha az újjáépítést, nem pedig az illegális migrációt segítik.
A megnyitón résztvevők kiemelték: példaértékű, ahogy a magyar kormány a térségi újjáépítés élére állt.

 

Mennyire rontják a Magyarország-képet ezek a lejárató kampányok?

 

Az amerikaiak nem figyelnek már igazán ezekre, azt pedig a választások eredménye mutatja, hogy otthon nem válthatók szavazatokra. Lényegében egy maroknyi ember aknamunkája húzódik meg az egész politikai zaklatás mögött. Amikor hétköznap este megtelik egy 250 fős templom a magyar orgonista fellépésére, nem az jut a New York-iak eszébe, hogy miféle fikciókat olvastak egy demokrata párti lapban Magyarországról, hanem Bartók és Kodály. (…)

 

 

Hogyan lehet kivédeni a nemtelen akciókat?

 

Nem szabad túl sokat foglalkozni velük. A legjobb ellenszérum a munka és a minőség felmutatása. Izgalmas időket élünk az USA-ban: Donald Trump elnökké választása megcáfolja az elmúlt évtizedek kőbe vésettnek tűnő politikai téziseit. Ezzel egy időben kulturális reneszánsz is zajlik, egyfajta ellen-ellenkultúra. Visszatérés a harmóniá­hoz, a szép dolgokhoz, a klasszikus értékekhez.

 

Kutatások bizonyítják: az amerikai­ak egyre inkább a rekreációt, a feltöltődést keresik, amikor kulturális programokra vágynak, nem pedig a provokációt és a sokkhatást. Nekünk pedig azt kell nyújtani, amire itt kereslet mutatkozik.

 

Magyar Idők – A New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója sikereinkről és a lejáratóakciók kivédéséről

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!