Akár az ezer sebből vérző szlovákiai magyar tanárképzés igazi gondjaival is lehetne foglalkozni a Nyitrai Egyetem magyar tanszékén, ahol ehelyett rendes egyetemi kurzust indítottak a hallgatók genderérzékenyítésére. (..) . A társadalom elsöprő többségét nem érintő és nem is érdeklő témát a Phoenix polgári társulás nevű civil szervezet lobbizta be a felvidéki magyar tanárképzésbe. Alig meglepő módon, a Phoenix ugyanúgy a Soros György-féle Open Society Foundation (OSF – Nyílt Társadalom Alapítvány) pénzén bontogatja szárnyait, ahogy a hasonló célokért küzdő magyarországi civil szervezetek.

(..)

 

Az egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékénél is rákérdeztünk, hogy szerintük segíti-e a kurzus a diákok társadalmi életét és kritikai gondolkodását, de nem kaptunk választ. Szintén kíváncsiak voltunk, hogy a feminizmust és a különböző nemi identitások maroknyi embert érintő elméleteit és jogi küzdelmeit oktató képzésben arra is van-e külön kurzus, hogy megismertessék a hallgatókkal (leendő magyartanárokkal) a szlovákiai magyar nemzetiségi jogok mai helyzetét és történetét, valamint annak fontosságát és buktatóit, hogy éljenek ezekkel a jogaikkal, és másokat is erre tanítsanak.

(..)

 

 hirdetes_300x300  

A legsúlyosabb, amikor mindezt a nyitrai egyetemen teszik. Ott, ahol neonácik megverték Malina Hedviget, mert magyarul beszélt az utcán, a diákok – a leendő tanárok – ahelyett, hogy a saját nemzeti önazonosságukkal és jogaikkal jönnének tisztába, a magyar szélsőbaloldali feminizmus főpapnőjétől tanulják meg, hogy kik azok a bináris transzneműek, és hogy a nőt a fogamzásgátló tabletta és az abortusz szabadítja fel. (..)

(..)

Az Antoni Ritát rendszeresen felvonultató és Soros Györgyöt is a támogatói között tudó Phoenix polgári társulás tevékenysége a feminizmus körül forog, amihez a gyerekeket sem átallja felhasználni. A társulás vezetője és egyben a „genderérzékenyítő” egyetemi kurzus tanára Bolemant Lilla, aki kiemelt szerepet vállal a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalában is. Ez a civil szervezeteket tömörítő ernyőszervezet elvileg a felvidéki magyar civil szféra közös képviseletére jött létre, valójában azonban – a belső döntéshozatali mechanizmus révén – az önjelölt vezetőinek és körüknek az ugródeszkája a politikai életbe. A Kerekasztal nevéhez az állandó jogsegélyszolgálaton kívül nem fűződik érdemi eredmény, viszont a vezetői a tagság adta legitimációt kiaknázva léptek be a közéletbe, ügyelve arra, hogy mindkét magyar részvételű párt számára vállalhatóak vagy akár bevethetőek maradjanak a jövőben (..).

 

Tokár Géza szóvivőtől arról érdeklődtünk, hogy a Női Esélyegyenlőségi Bizottságon kívül a Kerekasztal tevékenységének más szegmensében is érintettek-e Soros György érdekeltségei, de válasza szerint fogalma sincs, hogy melyek Soros György érdekeltségei. Mindez azért is különös, mert a Kerekasztal vezetőségével személyi átfedések révén szimbiózisban működő, somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet (havi üléseit is itt tartja a Kerekasztal Koordinációs Bizottsága) támogatói közt is fellelhetjük az amerikai „filantróp” milliárdos büszkeségeit, az Open Society Foundationt és az Open Society Institute-ot. Tokártól megkérdeztük azt is, nem tartja-e ellentmondásosnak, hogy a Kerekasztal, illetve a vezetőségével kapcsolatban álló szervezetek és intézmények egy időben fogadnak el támogatást Soros György alapítványától és a magyar kormánytól, de kitérő választ adott.

(..)

A Kerekasztalt irányító csoport lényegében azonos a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőségével is. (..) Orosz Örstől, a Gombaszögi Tábor főszervezőjétől vártunk választ arra, hogy milyen céllal és szándékkal szerepeltetik a rendezvény programjában minden évben, visszatérően a feminizmust és a genderideológiát népszerűsítő, Soros György alapítványa és a Norvég Alap által támogatott személyeket, köztük a szélsőséges politikai és társadalmi nézeteiről ismert Antoni Ritát. Orosz, aki 2016 elejéig – nyílt politikai szerepvállalásáig – egyben a Kerekasztal ügyvivője is volt, nem válaszolt megkeresésünkre.

 

A dolog különlegessége, hogy milyen szépen megférnek egymás mellett a lehető legellentétesebb helyekről érkező támogatások ennek a csoportnak a zsebében. A Kerekasztal feminista projektjét ugyanis az Open Society Foundation, az Open Society Institute és a Norvég Alap pénzeli, a Kerekasztal vezetőségének bázisát képező Fórum Intézetet Soros mellett magyar kormányszervek is, köztük a Miniszterelnökség, és a kormánytól érkezett támogatásból hozta létre ugyanez a kör idén a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot.

 

pesticracok.hu – Vésey Kovács László: Soros pénzén genderérzékenyítenek a felvidéki civilek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!