Holocsi Zsuzsanna önállóan gazdálkodó földműves a Dunaszerdahelyi járásbeli Felsőjányokról. Azért jött a pozsonyi gazdatüntetésre, mert a mezőgazdasági földek bérléséről szóló 2017-es törvény alapján az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a földjét.

 

Mit szól hozzá, hogy Peter Pellegrini kormányfő nem talált Önökre időt?

 

Nagyon szomorú, hogy nem talált ránk időt. Mi kedden éjjel csatlakoztunk a gazdákhoz Nagymegyernél, és hajnalban már Pozsonyban voltunk. Kint remek idő van, nekünk is megvan a saját munkánk, jó néhány helyen már megkezdődött az aratás. Ennek ellenére találtunk időt arra, hogy idejöjjünk még akkor is, ha többen is lehetnénk. Ő is találhatott volna időt arra, hogy meghallgat minket.

 

 hirdetes_300x300  

A gazdák képviselői találkoztak Andrej Kiska államfővel. Milyen érzései vannak a találkozóval kapcsolatban?

 

Mindenki mást mondott, mindenkinek más volt a benyomása. Megígérte, hogy továbbra is érdeklődni fog irántunk, és a tanácsadóin keresztül megtudakolja, hogy mit tehet értünk.

 


A gazdáknak Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter is találkozót kínált. A gazdák azonban csak annyit mondtak, hogy nem bíznak benne. Miért?

 

(…) Olyan kijelentései vannak, melyek egyáltalán nem igazak. (…) Azt mondja, hogy a problémáinkért mi vagyunk a hibásak. Csak az a baj, hogy ő nem lát a problémáink mögé, és nem tudja, hogy valójában mi lakozik mögöttük. Meg kellene hallgatnia a gazdákat ahhoz, hogy tudja milyen problémáik vannak, nem pedig azt hirdetni, hogy saját maguk tehetnek róla.

 

Meddig szándékoznak Pozsonyban maradni?

 

Azt még nem tudjuk. Most az a célunk, hogy találkozzunk Peter Pellegrinivel. Azt szeretnénk, ha legalább beszélne velünk és tudná, hogy milyen helyzetben vagyunk, hogy mit csinálnak velünk és mi történik. Ha megszűnünk létezni, az nem lesz jó Szlovákiának sem.

 

Mi a céljuk?

 

Hogy szüntessék meg azt a törvényt, melynek alapján a nagyvállalatok megfoszthatnak bennünket a földjeinktől.

 

Hogyan tudja valaki Önt megfosztani a földjétől?

 

Önállóan gazdálkodó földműves vagyok, 37 hektárnyi földem van, ebből 27 hektárt bérlek. Tavaly azonban érvénybe lépett egy olyan törvény, mely szerint a szövetkezet azon tulajdonosa, aki egykor megművelte ezeket a földeket, most újra ezeknek a földeknek a visszaadását kérheti.

 

Mi lesz, ha elveszik Önöktől a földeket?

 

Főként burgonyatermesztéssel foglalkozunk, ebből származik a fő bevételünk. Ha elvennék azt a bizonyos 27 hektárt, akkor nem lenne min tovább termelnünk és tönkremennénk. Ezért is jöttem Pozsonyba.

 

Sme.sk, Farmárka: Nový zákon ma môže úplne zruinovať

Nyitókép: Sme/Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!