Karácsonyi vásárba hajtó kamion, első iskolai napon túszul ejtett gyerekek, szakadárok által lelőtt repülőgép – jól dokumentált összeállítást készített a The Washington Post az elmúlt 45 évben Európában végrehajtott terrortámadásokról.

 

1970-től napjainkig a kontinensen 4724 ember halt meg bombarobbantás miatt, fele ennyien terrorizmushoz köthető gyilkosságban, és 548-an túszejtés következtében. A Maryland Egyetem globális terrorizmus-adatbázisa szerint a csaknem fél évszázad alatt 10 537 ember halt meg a terror miatt Európában, és összesen 18 803 ilyen jellegű támadás érte a kontinensünket. Jó hír, hogy ezek szerint többnyire sikertelenül. Rossz, hogy tavaly és az idén volt a legmagasabb az áldozatok száma.

 

nevtelen2

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai lap térképén jól látszanak az elmúlt évtizedek forró zónái: a kaukázusi régió, Kelet-Ukrajna, Koszovó, Észak-Írország, Baszkföld. És a legújabb célpontok: Franciaország (ahol csak tavaly száznegyvennél többen haltak meg), valamint Németország.

 

nevtelen3

 

Érdemes külön kiemelni Ukrajnát, ahol 1992 óta több mint 180 olyan terrortámadást jegyeztek fel, amelyben legalább egy ember meghalt. Az utolsó két évben viszont szó szerint berobbant a kelet-ukrajnai válság: a háborús cselekményeket leszámítva nyolcszáznál is többen haltak meg a terrorizmus miatt. Közülük háromszázan egyetlen repülőgépen, a maláj légitársaság MA17-es járatán.

 

Forrás: The Washington Post

Nyitókép: YouTube

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!