A kereszténydemokratákra a legrosszabb választási eredmény vár, ha nem képesek új szavazókat megszólítani – írja a Denník N. A Kereszténydemokrata Mozgalomra a Focus ügynökség szerint az utóbbi öt év legrosszabb választási eredménye vár, két év alatt a választói felét elvesztette a párt. 2013-ban lépett ki a KDH-ból Radoslav Procházka, aki az év végére egyre népszerűbb lett a köztársasági elnöki posztért való küzdelemben, míg Pavol Hrušovský, a párt saját jelöltje mindössze 3,3 százalékot szerzett a 2014-es választásokon.

02_graf-kdh_web-1000x631
A KDH preferenciái a Focus-nál (kép: Denník N)

Azóta megállíthatatlanul csökkennek a párt preferenciái. A Focus 7, a Polis 6 százalékra méri, miközben mindkét ügynökségnél 2014-ben még bőven 10 százalék felett voltak. Az elemzések szerint a párttól teljesen elpártoltak a fiatal, 18 és 34 év közötti választók. Míg két évvel ezelőtt minden ötödik ebből a korosztályból került ki, most már kevesebb mint 10 százalékot teszik ki a fiatalok. Az is világos a felmérésekből, hogy a kereszténydemokraták szavazóit a Sieť, az OľaNO, és részben az SNS és a Smer is elszívja.

 

A KDH szavazói a konzervatív témákban inkább a Sieť, az SNS, és az OĽaNO pártjára állnak, keresztény-szociális vonalon a Smer halássza el őket. A kereszténydemokraták szimpatizánsaihoz a nemzeti témák is közel állnak, és nem jelent gondot számukra átállni az SNS oldalára.

 

A KDH alelnöke, Július Brocka szerint a csökkenésben nagy szerepet játszott, hogy pár hónapja két független jelölt és a KDH-s  Jozef Mikloško az abortuszt törvényen kívül helyeztette volna a parlamentben, a nőket pedig büntette volna ezért. „Ebből a Skok képviselői a szociális hálókon az évtized botrányát kreálták” – mondta el Brocka, aki hozzátette, sok választó még ma is rákérdez, felrója ezt a képviselőknek. Az alelnök elmondtam, hisz benne, hogy a választók visszatérnek, mivel még csak most fut fel a kampányuk, és az egyszínű kormány esetében az egyik legerősebb ellenzéki párt lehetnek. Az előzetes közvélemény kutatásokat nem kívánja a párt kommentálni.

 hirdetes_810x300  

 

Világos azonban, hogy a KDH is a HZDS sorsára jut, ha nem képes megszólítani a fiatalabb korosztályokat.

blogger-image-431015142_res
Illusztráció: Cynická Obluda

(Denník N)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!