Robert Fico kormányfő azt ígérte az embereknek, hogy  ugyanannyit fognak fizetni a villanyáramért, mint tavaly. Erre azonban nincs garancia. Az Árszabályozási Hivatal ugyanis ezekben a napokban dönt a rendszerüzemeltetési díj nagyságáról, ami minden háztartást kivétel nélkül érinteni fog – írja a SME napilap.

 

Ahogy arról korábban írtunk, az Árszabályozási Hivatal távozni kényszerült igazgatója, Jozef Holjenčík nevéhez köthető áremelés épp a rendszerüzemeltetési díjat növelte, egyes fogyasztóknál sokszorosára. Ebből a díjból támogatja az állam az alternatív energiaforrásokat és a szlovákiai bányákat – például a nyitranováki bányát, amit egyébként Robrt Fico is nagy erőkkel támogat.

 

Minden bizonytalan

 

 hirdetes_810x300  

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan változik a rendszerüzemeltetési díj, de Peter Marčan, a Energiabiztonsági Intézet elemzője szerint valószínűleg emelkedni fog.

 

Ezt az elmúlt évek adatai is bizonyítják. Miközben az európai piacon csökkent a villanyáram ára, addig Szlovákiában kevésbé, ráadásul csak a háztartások esetében tapasztalható némi csökkenés, ezen túl pedig a vállalatok számára most is Európa legdrágábbjai közé tartozunk. A villanyáram ára Szlovákiában azért nem követi annyira a piaci árakat, mert a rendszerüzemeltetési díj minden évben emelkedik.

 

Az üzemeltetési díjjal ügyeskednek

 

2016-ban megawattóránként 21,90 euró volt az üzemeltetési díj, most januárban 26,2 euróra emelkedett (Holjenčík botrányba fulladt intézkedésein túl). Összehasonlításul: 2009-ben mindössze 3 euró (!) volt.

 

Tavaly decemberben az Árszabályozási Hivatal átlagosan 40 eurós éves megtakarítást jósolt a háztartásoknak az áramfogyasztást illetően. Az INESS gazdaságkutató intézet azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem általános jelenség, hanem országos átlag, és nagyban függ attól, hogy az adott háztartás melyik szolgáltatóhoz tartozik. A nyugat-szlovákiai kisfogyasztók 38 százaléka számára például akár 10 százalékos áremelkedés is elképzelhető volt. Kérdés, hogy a most elfogadásra kerülő szabályozás valóban beváltja-e a kormányfő ígéreteit.

 

Rendszerüzemeltetési díj, avagy amit a hálózat fenntartásáért fizetünk. Hogy is van ez? Forrás: Aktuality.sk

 

Támogatás, vagy csak az árak szintentartása

 

Ezt az ellentmondást Holjenčík is elismerte, mikor korábban azt nyilatkozta:

 

„Minél alacsonyabb az áram ára a piacon, annál nagyobb a megújuló energiát előállító cégekre fordított támogatás, tehát annál magasabbnak kell lennie a rendszerüzemeltetési díjnak”

 

Természetes, hogy az alternatívenergia-gyártók a piaci ár csökkenésével kevésbé tudják nyereségesen értékesíteni villanyáramukat (az ő termelésük jóval drágább, mint a hagyományos termelőké) és hogy tartani tudják a lépést, szükségük van támogatásra.

 

A vEnergetike.sk hírportál tavaly decemberben arról írt, hogy az Árszabályozási Hivatal előrejelzése szerint a rendszerüzemeltetési díj tavaly 7 százalékkal volt magasabb az előző évinél (ezt a villanyáram árának csökkenése miatt nem érzékeltük). Összesen 392 millió euró jutott így tavaly a megújuló energia előállítóinak és 95,4 millió a hazai bányacégeknek.

 

Ezeket az adatokat azonban úgy is lehet értelmezni, hogy az állam ennyi plusz bevételre tett szert tavaly a rendszerüzemeltetési díjból, miközben az áram piaci ára csökkent. Vagyis a háztartások energiaszámlái még alacsonyabbak lehetnének, mint most.

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép:Penize.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!