Andrej Babiš ma Pozsonyban Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tárgyalt. Ez volt az első hivatalos látogatása a cseh kormányfőnek Szlovákiában októberi megválasztása óta. Robert Fico támogatásáról biztosította Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot az ellenük indított, kvóták elutasítása miatti per kapcsán.

 

„Rendkívül nagyra becsülöm, hogy Csehországgal kölcsönösen megbízható partnerek vagyunk, akik sosem csalódnak a másik támogatásában. Példaként említeném az Európai Gyógyszerügynökség átköltöztetéséről szóló szavazást, ahol Szlovákia és Csehország kölcsönös szolidaritást mutatott”

 

kezdte a két kormányfő közös sajtótájékoztatóját Robert Fico. Elmondása szerint a mai találkozó fő témái európai szintű és kétoldalú ügyeket is érintettek.

 

„Egyetértettünk Babiš kormányfővel abban, hogy a két ország szétválásának 25. évfordulójának alkalmát és a rendkívüli szimbolikus jelleggel bíró 2018-as évet maximálisa ki kell használnunk a két ország kapcsolatának szorosabbá tételéhez”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a szlovák miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok európai ügyet érintően a két ország azonos véleményen van, ezért ott akarnak lenni „az Európa jövőjét megszabó tárgyalásoknál”. Kiemelte Szlovákia és Csehország EU és NATO tagságát.

 

Forrás: Topky.sk

 

Nagyra értékelem Magyarországot

 

Robert Fico szakítva korábbi, Európa magjával kapcsolatos retorikájával hangsúlyozta, hogy az EU nagy horderejű döntéseit konszenzussal kell elfogadni (vagyis minden országnak igennel kell szavaznia).

 

„Kissé idegesítő dolog, és aggodalommal tekintünk azokra a szándékokra, amelyek arra irányulnak, hogy a fontos döntéseket többségi szavazással hozzon meg [az Európai Tanács]. Ezt helytelen és veszélyes gyakorlatnak tartjuk az EU-ra nézve”

 

A V4-kel kapcsolatban a szlovák kormányfő elmondta, hogy továbbra is kiemelkedően fontosnak tartja (és itt a szlovák kormány nevében beszélt), hogy a Visegrádi Négyek Európa számára konstruktív, megbízható tárgyalófél legyen.

 

„Nagyra értékelem Magyarország aktív és dinamikus munkáját, amit a V4 elnökségét ellátva végez”

 

mondta.

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

Babiš: Egyelőre nincs szükségünk az euróra

 

Andrej Babiš a Visegrádi Négyek mellett a Slavkovi Hármak fontosságát is hangoztatta. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a csehországi cégek többsége az euró elfogadása mellett érvel. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen  árfolyamon, hiszen 20 cseh korona eurónkénti átváltásnál az export és a fogyasztók érdekei is sérülhetnek.

 

„Az Eurosummit legutóbbi találkozóján egyértelművé vált, hogy az Eurozónának is megvannak a maga problémái. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik egészséges költségvetéssel rendelkeznek, nem eladósodottak, betartják a maastrichti egyezményt, de vannak, akik nem állnak ilyen jól. (…) Jelenleg Csehország meg van elégedve a cseh koronával. (…) Az Eurozóna tényleg jól működik, de egyelőre még nincs szükségünk arra, hogy lemondjunk saját valutánkról”

 

A cseh kormányfő nem támogatja a többsebességes Európa koncepcióját, és osztja Donald Tusk (legutóbbi) véleményét, miszerint a migránskvóták megosztják Európát és nem jelentenek megoldást.

 

„Mi szeretnénk meggyőzni a többi tagállamot is, hogy nem ez a helyes út”

 

fogalmazott. Szavait kiegészítve Fico hozzátette: „Ez az ereje a Visegrádi Négyeknek, hogy közös az álláspontunk és közösen lépünk fel”.

 

Robert Fico élesen kritizálta a minősített többséggel való döntés gyakorlatát az Európai Tanácsban. Úgy fogalmazott:

 

„Ha az Európai Unió a migráció kérdésében csak a miniszterek többségével vinné át akaratát, azzal olyan szakadékot hozna létre a tagállamok között, amely hosszan gyógyuló károkat okozna az EU-nak”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!