Nyitókép forrása: ec.europa.eu

 

„Az én világnézetemet osztja az emberek 60 százaléka, ha a migrációt és a kötelező kvótákat nézzük. Én ellene harcoltam, Čaputová pedig támogatta” – érvelt a Smer támogatásával induló, Maroš Šefčovič elnökjelölt, az európai bizottság egyik alelnöke ellenfele, Zuzana Čaputová rovására a TA3 V politike című műsorában, vasárnap. Ők ketten mérik össze erejüket az államfőválasztás második fordulójában.

 

Érdekes fordulatot vett azonban a második forduló előtti kampány azzal, hogy Miroslav Beblavý parlamenti képviselő, a parlamenten kívüli SPOLU párt elnöke beszállt Čaputová kampányába. A facebookon meghirdetve is közzétett egy bejegyzést, ami szerint az Európai Bizottság alelnöke, Šefčovič az Európai Szocialisták (PES) programjának egyik megalkotója volt. A PES-nek tagja a szlovák Smer is.

 

Márpedig a SPOLU bejegyzése szerint a PES tavaly decemberben elfogadott programja 27-szer említi az LGBTI jogok fontosságát, 26-szor a genderegyenlőséget, pozitívan viszonyul a migrációhoz és „menekültekkel szembeni szolidaritást” hirdet, közös és a tagállamok között megoszló felelősségen alapuló menekültpolitikát sürget, és az Isztambuli-egyezmény elfogadására szólít fel. A SPOLU szerint a PES programjának egyik társszerzője pedig épp Maroš Šefčovič, aki az államfőválasztási kampány idejére hirtelen a hagyományos családmodell és a konzervatív értékek mellett foglalt állást. Erre az ellentmondásra egyébként korábban a baloldali Euractiv.com brüsszeli hírportál is felhívta a figyelmet.

 hirdetes_810x300  

 

Šefčovič köpönyegforgatásáról ír a baloldali brüsszeli portál

 

Šefčovič a Smert is magába foglaló PES programjának tartalmát nem is tagadta a sajtónak, azt azonban igen, hogy köze lenne a szövegezés megfogalmazásához. A sajtó kérdésére „durva ellenkampányként” minősítette a SPOLU bejegyzését.

 

Az azonban tény, hogy a lisszaboni kongresszuson az európai szocialisták nyolc határozatot fogadtak el, amolyan EP-választások előtti memorandumként, és ezek koordinátora a HN közlése szerint épp Šefčovič volt. A elfogadott határozatok között szerepel egy „Az igazságos és haladó migrációs és menekültügyi politikáért” című is. Akkor a kongresszuson a Smer elnökjelöltje azt mondta a hallgatóságnak, hogy

 

„a mai szavazás azt jelenti, hogy e politikai irány mögött egy haladó pártcsalád áll, amelynek köszönhetően Európa igazságosabb, szabadabb és fenntarthatóbb hely lesz”.

 

A Hospodárske Noviny kérdésére Šefčovič szintén csak annyit tudott mondani, hogy az említett határozatoknak sem szerzője, sem társzerzője nem volt.

 

Természetesen nem ő az egyetlen európai politikus, aki Brüsszelben teljesen más politikát képvisel, mint hazájában. Antonio Tajani, az EP elnöke, és az Európai Néppárt tagja nemrég amiatt keveredett botrányba, hogy miközben Brüsszelben és Strassbourgban „haladó” politikát képvisel, addig hazájában az EP-választások közeledtével az egykori olasz diktátort, Mussolinit dicsérte – nyilván szavazatszerzés céljából. A dolog miatt később Tajani elnézést kért.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.