Nyitókép: reprofoto

 

Igor Matovič, a kormányfői szék várományosa péntek este a Markíza televízió műsorában beszélt a kormányalakításról és a koronavírus-járványt érintő intézkedésekről is.

 

Mint elmondta, a megegyezés érdekében mindenkinek vissza kellett lépnie.

 

„Mi is inkább lemondtunk egy tárcáról az SaS javára, hogy nyugalom legyen a családban.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Matovič.

 

Holnap délben az államfővel találkozik a négy kormánypárt, ezt követően Egy héten belül kerülhet sor az alakuló ülésre, mely így a Körkép.sk számításai szerint március 23-a körül valósulhatna meg.

 

Az SaS nem kapta meg a pénzügyminisztériumot, Sulík viszont gazdasági miniszter és a kormányfő első helyettese lehet, hovábbá az SaS kaphatja a külügyminisztériumot is, mely eddig Matovičékat illette.

 

Az OĽaNO elnöke a műsorban hangsúlyozta, hogy soha, semmilyen körülmények között sem fogják arra kötelezni az élelmiszerüzleteket, hogy bezárjanak. Matovič ezzel kritizálta Denisa Saková leköszönő belügyminisztert, amiért sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „az élelmiszerüzleteket egyelőre nem zárjuk be”.

 

Matovič szerint Saková ezzel a szerencsétlen megfogalmazással veszélyeztette az emberek biztonságérzetét.

 

A politikus ugyancsak kritizálta az Állami Tartalékkészletet is, amiért az élelmiszerüzletek dolgozói számára nem biztosították be a szájmaszkokat.

 

„Rákérdeztem a válságstábnál, ahol arrogánsan azt válaszolták nekem, hogy a cégeknek kellett volna bebiztosítaniuk”

 

mondta Matovič, aki Marek Krajčí egészségügyi miniszter-jelölttel együtt szimbolikusan szájmaszkot is tett fel a műsorban, hogy példát mutassanak a lakosságnak.

 

„Ha minden ember szájmaszkkal járna, akkor a Lancet magazin egyik elemzése szerint ugyanolyan hatása lenne, mintha be lennének oltva”

 

mondta Krajčí a műsorban.

 

reprofoto

 

Matovič szerint nem gond, ha az ország jobban eladósodik, hogy segíteni tudjon a vállalkozóknak és azoknak, akik gazdaságilag ráfizetnek a koronavírus terjedésére.

 

A kormányfőjelölt a főrévi esettel kapcsolatban elmondta, hogy ez annak a bizonyítéka, hogy az állam híján volt a terveknek a koronavírus elleni harc során. Az orvosok továbbra is hiányt szenvednek a védőfelszerelésekben, hangsúlyozta Marek Krajčí.

 

„Nekünk be kell vezetnünk a kórházakban a vörös zónákat, ahol csak az orvosok mozoghatnak majd, akiknek teljes védőfelszerelésük lesz.”

 

mondta a miniszterjelölt.

 

Újabb két fertőzött, karantén alá vontak több egészségügyi dolgozót a főrévi kórházban

 

Matovič nehezményezte, hogy Peter Pellegrini a válságstábban elutasította azt az ötletét, hogy a mobilszolgáltatók küldjenek a külföldről hazatérő embereknek sms-eket, hogy milyen hosszú ideig kell karanténban lenniük.

 

„Szamárságnak nevezte, a mi egészségügyi szakemberünknek, Marek Krajčínak nem is engedte, hogy felszólaljon”

 

számolt be Matovič a válságstáb ülésén történtekről.

 

Összeállt az új kormány, Igor Matovič holnap jelenti be az államfőnek

 

A kormányalakítással kapcsolatban Matovič elmondta, hogy az államfő szombaton 12 órára várjak a koalíciós pártok képviselőit. Kifejtette, hogy komoly engedményeket is tett a tárgyalások során.

 

„Az SaS a választások eredményei alapján két tárcára tarthatott igényt, egy minisztériumot visszaadtunk, hogy meglegyen a családi nyugalom”

 

mondta a kormányfőjelölt.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Körképen, alkotmányos többségű koalíció alakul. Richard Sulík (SaS), aki mindenképpen pénzügyminiszter akart lenni, végül a gazdasági tárca vezetője lehet, ezen felül ő kapja meg a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot, valamint pártja adhatja a Pénzügyi bizottság elnökét a parlamentben. Ehhez jön hozzá további két tárca az eredetileg egy helyett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!