Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Szlovákiában éjjeli kijárási tilalmat vezethetnek be. Erről Igor Matovič (OĽANO) kormányfő beszélt a Rádio Expres műsorán. Várhatóan a veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt kerül bevezetésre – ez eredetileg november 14-én járna le.

 

Jövő hétfőtől az országos tesztelésen kapott tanúsítványokat már nem fogják kérni a hatóságok, és véget ér a korábban bevezetett kijárási tilalom.

 

A kormányfő elmondása szerint azonban az új kijárási tilalmi rendelet mindenkire vonatkozni fog, függetlenül attól, hogy rendelkezik valamilyen negatív teszttel, vagy sem.

 

 hirdetes_810x300  

„Egyszerűen este 23:00-tól reggel 5:00-ig kizárólag munkába, illetve munkából lehet haza menni, de az éjszakai élet egyéb formája ki van zárva“

 

fogalmazott Matovič.

 

„Eddig azokra az emberekre vonatkozott a kijárási tilalom, akiknek nem volt negatív tesztje. Tekintettel arra, hogy újabb országos tesztelés nem lesz, így senki sem használhatja a két-három héttel ezelőtti negatív tesztjét arra, hogy szabadabban éljen. Ez oktalanság lenne, hiszen egy ilyen régi teszt már értéktelen lenne”

 

mondta a kormányfő.

 

Matovič kilencen napra hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet (legfeljebb ilyen időtartamra lehet egyszerre bevezetni). Richard Sulík, az SaS elnök és gazdasági miniszter azonban már jelezte, hogy nem támogatja a kilencven napos veszélyhelyzet bevezetését, de hajlik a kompromisszumra, számára a 30 napos időtáv például elfogadható.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormányfő és az egyházak, éttermek és vállalkozók képviselőivel való délutáni találkozó előtt a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a részleges lockdown lazítását ő maga a napi új esetek hétnapos mozgóátlagától tenné függővé, ami jelenleg 1962-n áll. Az első lazításra az 500 alá való csökkenéskor lehetne számítani. Ez soknak tűnik, de a miniszter emlékeztetett, hogy csak a múlt héten ez a mutató 400 ponttal esett vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.