Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 18.28 A járványügyi bizottság mai döntése értelmében február 8-tól megnyithatnak az alapiskolák alsó tagozatai és a szakközépiskolák végzős évfolyamai. Feltétel: hogy a diákok szülei leteszteltessék magukat. A teszt érvényessége nem lehet öregebb, mint hét nap.

 

„Ha megnyitjuk az iskolákat, meg kell akadályoznunk, hogy a gyerekeken keresztül terjedjen tovább a vírus. Nem szeretnénk, hogy az otthon megfertőződött gyerekek az iskolában adják tovább a fertőzést. Ezért a szülőknek is le kell teszteltetniük magukat“

 

– nyilatkozta Marek Krajči egészségügyi miniszter.

 

 hirdetes_810x300  

Ez a teszt jól jön majd a szülőknek is a munkahelyeken is. Továbbra is elsőszámú szempont a járványügyi intézkedések betartása. A tesztelés is azt a célt szolgálja, hogy az esetlegesen fertőzött személyeket gyorsan ki tudják szűrni, izolációba lehessen zárni őket, ezzel is megelőzve, hogy a vírus a gyerekeken keresztül az iskolákon át terjedjen.

 

Továbbra sem javul a járványhelyzet

 

A miniszter elmondta, hogy az eddigi intézkedések ellenére sem javul a járványhelyzet az országban, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is bár lassan, de folyamatosan emelkedik.

 

Emiatt lett összehívva a mai járványügyi bizottság, hogy áttekintsék a helyzetet.

 

„A brit mutáció 0,4-el növeli a reprodukciós számot. A járványügyi bizottság emiatt elfogadta a Covid-automata szigorítását, mégpedig 20 százalékkal”

 

– nyilatkozta Krajči.

 

Ez azt jelenti, hogy a Covid-automata akkor válthat feketéről vörösre, ha a kórházi betegek száma 3000 alá csökken.

 

Ján Mikas: Nagy arányban van jelen a brit mutáció

 

Az ország laboratóriumaiban 115 mintát vizsgáltak újra azok közül, melyeket karácsony előtt Angliából hazatért személyektől vettek. Ezek között 31-nél mutatták ki a brit mutációt, ami 27 százalék.

 

„Ezzel magyarázzuk, hogy karácsony után és az országos teszteléseknek köszönhetően sem javul úgy a helyzet, ahogy azt várnánk. A PCR teszteket  a brit mutációra is nagyobb mértékben vizsgálni fogják, hogy pontosabb képet kapjanak arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben van jelen a mutáció az országban”

 

– fogalmazott Mikas.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.