Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Eduard Heger kormányfő (OĽaNO) nem tart attól, hogy a kormánykoalíció meggyengülne vagy elveszítené az alkotmányos többséget a parlamentben, ha a Za ľudí szétesne. Ezt az RTVS Szombati dialógusok c. politikai vitaműsorában jelentette ki.

 

A Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter körül kialakult szárny azon kérésével kapcsolatban, hogy járhassanak a koalíciós tanács ülésére, Heger azt mondta, a koalíciós tanácsban a pártelnököké a döntő szó.

 

 hirdetes_810x300  

Heger nem akarta kommentálni a Za ľudíban zajló folyamatokat és az esetleges forgatókönyveket sem kívánta boncolgatni.

 

Arra a kérdésre, hogy a Kolíková-szárny esetleges távozásával Kolíková elveszítené-e a miniszteri székét, a kormányfő azt mondta, bízik benne, hogy ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására nem fog sor kerülni.

 

Heger biztosított, hogy a koalíció kibírja a tervezett adóreformot is. A kormányfő szerint az ország támogatja a bíróságok igazságos döntését, elmondása szerint Szlovákia forrásai nem voltak felkészülve a rosszabb időkre. Heger ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy készen áll-e az ország arra, hogy kártérítést fizessen azoknak a vállalatoknak, amelyek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak a feljelentésükkel.

 

A SIS-ből kiszivárgott állítólagos jelentés kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy az emberek bízhatnak az igazságszolgáltatásban. Mint mondta, a Speciális Ügyészség, a Főügyészség, valamint a rendőrség is biztosította őt arról, hogy minden a törvények szerint zajlik. Heger szerint a a szerveknek dolgozniuk kell, a politikusoknak pedig nem kellene kommentálniuk a munkájukat.

 

Az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban Heger úgy vélekedett, várni kell még az emberek érdeklődésének fellendülésére.

 

Heger nem akarta kommentálni az új mezőgazdasági miniszter nevét. Bízik benne, hogy az új választottat a jövő hét folyamán kinevezik.

 

A kormányfő szerint az ún. greenpass a hónap végén lép érvénybe. Tájékoztatása szerint a kevésbé biztonságos országokba történő utazáshoz digitális megoldást keresnek, a kormányfő az utasok ellenőrzését javasolta.

 

Heger szerint az ország készül az őszre és az esetleges harmadik hullámra, egyúttal hangsúlyozta az oltás fontosságát. Véleménye szerint az oltás iránti csökkenő érdeklődés természetes, mint mondta, a tájékoztató kampányra kellene összpontosítani.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!