Nyitókép: TASR (illusztráció)

 

A szlovákiai átlagpolgár hétfőn (augusztus 29-én) 13.30 órától érkezhet a szlovák nemzeti felkelés (SNP) 78. évfordulójának központi ünnepségére, amelynek a besztercebányai SNP Múzeum ad otthont. A délelőtt 11.00 órakor kezdődő programon csak a meghívottak vehetnek részt. Az ünnepség hivatalos részét azonban a polgárok élőben követhetik az RTVS-en, tájékoztattak a rendezvény szervezői az SNP Múzeum honlapján.

 

„Hangsúlyozzuk, hogy az SNP Múzeum a honvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik és fokozott biztonsági intézkedések vonatkoznak rá, különösen az ukrajnai háború miatti biztonsági helyzet megváltozásával kapcsolatban.”

 

– olvasható az intézmény honlapján. A hivatalos program délelőtt 11 órakor a Szlovák Fegyveres Erők repülőgépeinek áthúzásával kezdődik, majd az ország legfelsőbb képviselőinek részvételével ünnepélyes koszorúzással folytatódik. Ezt követően délután, nagyjából 13.30 órától a közönségnek szól a program, amely többek között koncerteket foglal magába.

 

 hirdetes_810x300  

A Fico-féle ellenzéki Smer-SD közleményében bírálta, hogy a nyilvánosság nem vehet részt a hivatalos ünnepségeken. Elmondták: egy kirívóan antidemokratikus döntésről van szó.

 

A szlovák nemzeti felkelés egy német- és Josef Tiso-ellenes fegyveres harc volt a második világháború idején, 1944. augusztus 29. és október 27. között a szövetséges hatalmak támogatásával.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!