Nyitókép forrása:  Na telo s Michalom Kovačičom

 

Heves, helyenként már-már követhetetlen vita alakult ki az ellenzéki Peter Pellegrini (HLAS) parlamenti képviselő és Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő között a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő átadása kapcsán a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) című vasárnapi politikai vitaműsorában.

 

Pellegrini azzal érvelt, hogy nem utasítja el a MiG-ek átadását, de ezt a döntést Szlovákiának NATO-partnereivel koordináltan szabad csak meghoznia. Hivatkozott a lengyelek és a britek álláspontjára, akik mind vonakodnak átadni az ukránoknak saját vadászgépeiket (igaz, ott F-16-os amerikai gépekről van szó).

 

„Tessék, nyújtsunk segítséget továbbra is, de a vadászgépek nagyon kifinomult harci rendszerek, és ezért a NATO-partnerekkel közösen kellene lépnünk. Ma nyilatkozott a lengyel elnök, aki szerint szintén koordinált lépésekre van szükség”

 

mondta Pellegrini a Markíza vitaműsorában.

 hirdetes_810x300  

 

Eduard Heger azzal érvelt, hogy más országok is támogatják Ukrajnát, példaként pedig felhozta azt a Lettországot, amely kijelentette, ha „lennének vadászgépei azonnal átadná azokat Ukrajnának”. Pellegrini élces megjegyzéssel hárított: könnyű olyat ígérni elméletben, aminek teljesítése nem fog bekövetkezni. A HLAS elnöke kifejtette:

 

„Ez nem két indián törzs háborúja, hanem az egyik harcoló fél egy atomhatalom, amely kijelentette, hogy reagálni fog, ha az ilyen jellegű katonai támogatásokra kerül sor. Ha a NATO-val koordinálva kerül sor az átadásra, csináljuk meg, de ne Szlovákia védelmi képességeinek és biztonságának rovására”

 

fogalmazott. Emlékeztette Hegert, hogy úgy tett ígéretet a gépek átadására Zelenszkijnek a brüsszeli csúcson, hogy nem volt meg a szükséges háttere ahhoz, hogy ilyen ígéretet tegyen.

 

Heger szerint a kormánynak joga van dönteni a kétoldalú szerződések szellemében, így a MiG-ek esetében is. Azt is kijelentette

 

az átadásokat nem lehet a NATO-n belül koordináltan átadni, mert azzal a NATO bevonódna a háborúba. 

 

„Minden katonai támogatás az egyes országok egyéni döntése. Mellettem ült az EU-csúcson a lett miniszterelnök, aki azt mondta Zelenszkijnek, hogy ha lennének vadászrepülőgépeik, azonnal átadnák őket Ukrajnának. A cseh miniszterelnök is azt mondta, ürítsük ki a raktárainkat, hogy segítsünk Ukrajnának”

 

fogalmazott Heger. Hozzátette, hogy a lengyelek nem a MiG-ek kapcsán, hanem az F-16-os vadászgépek átadására vonatkozóan nyilatkoztak úgy, hogy NATO-koordonációt várnak el.

 

Pellegrini erre reagálva odaszúrta, hogy a NATO bevonódna egy ilyen döntéssel, de a szlovák kormány ennek ellenére mégis elsőként és egyedüliként akar vadászgépeket átadni Ukrajnának.

 

A MiG-ek átadása alkotmányos nehézségekbe ütközik. A Heger-kormány december óta csak megbízott kabinetként működik, így ilyen fajsúlyos kérdésekben elvileg nem hozhatna döntést. Zuzana Čaputová államfő pedig nem akar döntést hozni, mert jövőre elnökválasztások lesznek. Az ellenzék saját alkotmányjogászai szerint a kormány csak a parlament jóváhagyásával adhatja át a vadászgépeket, a védelmi minisztérium jogászai szerint a kormány még az államfő jóváhagyása nélkül is megtehetné ezt. A Smer rendkívüli parlamenti ülést hívott össze a témában jövő hétre, ami újabb politikai vitákat és nyomást jelent a kormányra nézve, hogy a gépeket ne küldje Ukrajnába.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.