Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Eduard Heger kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter kemény hangvételű sajtótájékoztatót tartott péntek délután, amelynek egyetlen témája az Ukrajnának szánt szlovák MiG-29-esek átadása volt. Robert Fico ugyanis rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, Boris Kollár házelnök pedig jövő keddre össze is hívta azt. A rendkívüli ülés nélkül a MiG-29-esek ugyanúgy átkerülhettek volna Ukrajnába, mint tavaly tavasszal az S-300-as légvédelmi rendszer: a kormány saját hatáskörében döntött róla. Csakhogy a mostani kormány csak megbízotti státuszban van, és komoly viták mennek arról, nem alkotmánysértő-e, hogy egy megbukott kormány ilyen nagy horderejű döntést meghoz. Fico rendkívüli ülése pedig kínos helyzetbe hozta a Nyugat felé elkötelezett Hegert és Naďot.

 

A sajtótájékoztató két fő üzenete a következő volt:

 

  1. A megbízott Heger-kormány át akarja adni Ukrajnának régi vadászgépeit, ezenfelül pedig KUB légvédelmi rendszereket és más páncélos járműveket.
  2. Heger és Naď szerint Robert Fico Putyin bérence, akinek az a célja, hogy Szlovákiát Putyin karjaiba dobja. Naď egészen odáig ment, hogy azt állította, ha Robert Fico újra kormányra kerül, akkor az „hatással lesz az uniós forrásokra, kizárnak minket a schengeni övezetből és teljesen elszigetelődünk”.

 

Kétségkívül elkezdődött a kampány, ám a dolog valójában a MiG-29-esekről szól.

 hirdetes_810x300  

 

Áprilisban a Heger-kormány egy ajándékozási szerződés keretében adta át az S-300-as légvédelmi rendszert Ukrajnának. Most azonban két okból bonyolultabb a helyzet.

 

A kormány demisszióban van, vagyis a parlament korábban megvonta a bizalmat tőle, így korlátozott hatáskörrel rendelkezik, bizonyos kérdésekben pedig az államfő jóváhagyásával cselekedhet csak. A védelmi minisztérium azt állítja, hogy a saját belső jogi elemzésük szerint a kétoldalú szerződéseket a kormány demisszióban is teljesítheti, sőt, még az államfő jóváhagyására sincs szükség.

 

A dolog azonban nem tisztázott, így Zuzana Čaputová is alkotmányjogászokkal egyeztet a kérdésben. Nem arról van szó, hogy kétségbe vonná Ukrajna támogatását, hanem arról, hogy a megbuktatása után rekordhosszú ideig (szeptember 30-ig) regnáló Heger-kormány tettei elsősorban az ő felelőssége, márpedig jövőre elnökválasztások lesznek.

 

A feszültséget tovább növelte Robert Fico rendkívüli parlamenti ülésének híre, ami alaposan megbonyolította a történéseket. Attól a pillanattól kezdve, hogy a parlament nemmel szavaz vagy ha csak döntésképtelen a MiG-ekkel kapcsolatban, az ellenzék azt mondhatja, hogy a választott képviselők jóváhagyása nélkül cselekszik a kormány, miközben megvonták tőle a bizalmat, és az államfő asszisztál hozzá. Ez pedig komoly fejtörést okozhat Hegernek, Naďnak és Čaputová államfőnek is.

 

Eduard Heger szavaiból elég egyértelműen érezni lehetett, hogy nem elégedett a rendkívüli parlamenti üléssel. Robert Ficon kívül keményen ostorozták a HLAS-t is, és Heger felszólította Pellegrinit, hogy foglaljon állást Ukrajna kapcsán. Azt is leszögezte, hogy a rendkívüli ülés arra mindenképp jó lesz, hogy kiderüljön, ki melyik oldalon áll.

 

A sorok között érezni lehetett, hogy Heger és Naď, akik épp most akarnak kiválni az OĽANO-ból és saját pártot alapítani, komoly dilemmában vannak: milyen politikai jövőre számíthatnak abban az esetben, ha a parlament egyértelmű jóváhagyása nélkül küldik el a MiG-29-eseket Ukrajnának.

 

Naď kijelentései bizonyítják, hogy jelenleg biztosan nem lenne meg a szükséges konszenzus a törvényhozásban:

 

„Minden szükséges segítséget meg fogunk adni Ukrajnának, hogy megvédhesse magát, ezért mindannyian mindent megteszünk. És amikor azt mondom, mindenki, akkor a felelősségteljes emberekről beszélek. A kormányról, az államfőről, a házelnökről, ahol abszolút egyetértés van”

 

mondta, de a parlament kimaradt a felsorolásból.

 

„Aztán vannak itt olyanok, akik tétlenek. Peter Pellegrini, aki ellenezte a szlovák-amerikai védelmi megállapodást is, aki nem foglal állást, hogy kell-e vagy sem támogatni fegyverekkel Ukrajnát. Tessék, most megteheti, végre mondjon valamit”

 

fogalmazott a védelmi miniszter.

 

Az egész sajtótájékoztató talán legfontosabb tanulsága, hogy egyik politikus sem viselkedett ennyire keményen és határozottan, mikor az SaS blokkolta a költségvetést, benne a családtámogatási csomag és az energiaárak befagyasztásához szükséges intézkedésekkel, vagy amikor az SaS az energiaválság közepén kormányválságot robbantott ki.

 

Maga a vadászgépek kérdése egyébként a NATO-t is megosztja. A franciák udvariasan nem zárják ki a harci repülők átadásának lehetőségét, de finoman jelezték, hogy ha adnának is, arra az ukránoknak hónapokat kellene várnia. Macron elnök pedig inkább azt tanácsolja Kijevnek, hogy a nehéztüzérségre koncentráljon. A britek is húzd meg, ereszd meg játékot űznek: először ígértek egy nagyot, aztán kiderült, hogy jelenleg biztosan nem tudnák még leszállítani a gépeket.  Az amerikaiak vonakodása szintén határozottnak tűnik egyelőre.

 

A dilemmának egy másik része a vadászgépek igen borsos, több tízmillió eurós ára. Az sem mellékes, hogy egy vadászgépet orosz területre is be lehet vinni, hogy ott utánpótlási vonalakat támadjon. Ezt a határt pedig eddig hivatalosan a Nyugat nem akarta átlépni. A régi orosz MiG-29-esek átadása sokkal kényelmesebb megoldás lenne: az ukrán pilóták ismerik, nincs szükség kiképzésre, és nem is kerül olyan sokba mint például egy F-16-os, amit most az ukránok kérnek a Nyugattól.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy Heger is rendelkezik-e azokkal a Magyarország revíziós szándékaira vonatkozó titkosszolgálati jelentésekkel, amelyekről Rastislav Káčer külügyminiszter beszélt, a megbízott kormányfő nem válaszolt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!