Nyitókép: Pixabay/bzak

 

A szlovákiai nők 35 százalékának semmilyen megtakarítása sincs, míg ugyanez a probléma a férfiak mindössze 20 százalékát érinti – derül ki a 365.bank legújabb felméréséből. A szlovák nők átlagosan körülbelül ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ugyanakkor az alacsonyabb fizetések miatt nem tudnak akkora összeget megtakarítani. A szlovákiai nők mindössze 5 százalékának van ötszámjegyű megtakarítása a számláján, ugyanez a szlovákiai férfiak ötödére igaz.

 

Szlovákiában még mindig több sztereotípia él a nők társadalmi szerepéről, akiknek a 365.bank reprezentatív felmérése szerint elsősorban a gyerekekről és a háztartásról kell gondoskodniuk, míg a férfiak anyagilag biztosítják a családot – ezt a nézetet a lakosság több mint fele vallja.

 

A nők és a férfiak átlagos bruttó órabérében közel 20 százalékos a különbség. A nemek közötti egyenlőség helyzetéről szóló összefoglaló jelentés legfrissebb publikált adatai szerint a nők bére mintegy 10 százalékkal marad el a szlovák átlagtól, míg a férfiaké több mint 9 százalékkal magasabb. A egyenlőtlenség következtében a nők nyugdíja alacsonyabb, mint a férfiaké, és rosszabb a kiindulási helyzetük saját pénzügyi stabilitásuk építésekor.

 hirdetes_810x300  

 

A 365.bank felmérésében a szlovákiai nők több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az alacsonyabb jövedelem miatt nehezebben törleszti a hitelt, és alaposabban meg kell fontolnia, hogy hitelt vesz-e fel egyáltalán.

 

A nemek közötti egyenlőtlenség kérdése azonban nem kizárólag szlovák, hanem európai probléma. A 2021-es európai indexben Szlovákia a lista végén, mégpedig a 24. helyen végzett, ami elmarad az EU-s átlagtól. A szlovákok mögött csak Románia, Magyarország és Görögország végzett rosszabb helyen.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!