Nyitókép: MO SR

 

Elkészül az első F-16-os vadászgép Szlovákia számára, a további 13 darab gyártása a tervek szerint folytatódik – közölte a védelmi minisztérium szóvivője, Mária Precner.

 

Az új repülőgépet szeptember 6-án, szerdán mutatták be Martin Sklenár védelmi miniszternek az amerikai dél-karolinai Greenville városában található gyárban. „Nagyon örülök, hogy láthattam az első olyan vadászgépet, amely generációkkal előbbre viszi a légierőt, és ezzel együtt a védelmi képességünket is” – emelte ki Sklenár.

 

Ennek a repülőgépnek és repülésének teljes véglegesítése 2023 novemberében várható. Ezen a gépen kívül további 13 repülőgép van megrendelve. Sklenár hozzátette, hogy ez Szlovákia legnagyobb beruházási projektje a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek modernizációja terén, és egyben lehetőség a stratégiai partnerség elmélyítésére.

 hirdetes_810x300  

 

Az egyéni szintű szakértői csoportok tárgyalásain a tárca tájékoztatása szerint mindent előkészítenek, hogy az első két legyártott repülőgépet a szlovák technikusok USA-beli képzésére használják fel. „A jelenlegi megállapodás szerint az F-16-os vadászgépeket a jövő év második negyedévétől fokozatosan szállítják Szlovákiába” – szögezte le Michal Homza, a szlovák védelmi tárca modernizációért felelős osztályának vezérigazgatója.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!