Nyitókép: Mier Ukrajine

 

Szlovákiában már több mint 3,5 millió eurót gyűjtöttek össze lőszerre Ukrajna számára. Nyolc nap alatt több mint 54 000 adományozó kapcsolódott be a „Lőszer Ukrajnának – Ha a kormány nem, akkor majd mi küldünk” polgári gyűjtésbe. A kezdeményezők addig szeretnék folytatni a gyűjtést, amíg az feltétlenül szükséges lesz.

 

„A fő célunk eleinte az volt, hogy Szlovákia is csatlakozzon a kezdeményezéshez, ami már akkor egyértelmű volt, hogy nagy dolog lesz” – magyarázta a gyűjtés létrehozásának motivációjáról Fedor Blaščák, az egyik kezdeményező. Szerinte a cseh kezdeményezéshez nem csatlakozó szlovák kormány hozzáállásának sem politikai, sem társadalmi értelme nem volt, mivel az Ukrajnába irányuló kereskedelmi szállításokat nem akadályozza meg.

 

Blaščák szerint a kezdeményezés révén az adományozók hozzájárultak Szlovákia jó hírnevéhez a világban. Szerinte a Szlovákia által felhalmozott összege már meghaladta egyes országok hozzájárulásait.

 hirdetes_810x300  

 

Myroslav Kastran, Ukrajna szlovákiai nagykövete köszönetet mondott az adománygyűjtés szervezőinek és mindenkinek, aki abban részt vett. „Csehország kormányának kezdeményezése és a szlovák társadalom azonnali reakciója az új valóság megértésének egyértelmű bizonyítéka lett” – zárta szavait.

 

Zuzana Izsáková, a Béke Ukrajnának polgári társulás munkatársa „szlovák nemzeti küldetésnek” nevezte a gyűjtésben való részvételt. „Azt a választ adta a kormánynak, hogy minden lehetséges módon, önzetlenül és gyorsan kell segítenünk Ukrajnát, ezért nem állunk meg és folytatjuk” –jelentette ki.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.