Nyitókép: sita

 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök támogatja a Lőszer Ukrajnának (Munícia pre Ukrajinu) lakossági gyűjtést. A közösségi hálón úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Szlovákiában sokan törődnek a szomszédos Ukrajna sorsával.

 

Támogatom a kezdeményezést, mert ez így helyes. Ezzel fejezhetjük ki szolidaritásunkat és nyújthatunk segítséget az agresszió áldozatainak

 

írta Čaputová.

 

A lakossági gyűjtés arra a cseh kezdeményezésére reagál, amelynek célja, hogy tüzérségi lövedékeket vásároljanak az ukrán hadsereg számára. Több mint 2,14 millió eurót gyűjtöttek össze mostanáig. Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön (április 18.) közölte, a cseh kormány megtalálta a módját annak, hogy a szlovákiai gyűjtésből befolyó összeget a kezdeményezés céljaira fordítsák.

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) is támogatja a nyilvános gyűjtést. A mozgalom szerint ez azt bizonyítja, hogy Szlovákiát nem fogják kirángatni az EU-ból.

 

„Már kétmillió eurót gyűjtöttek össze Szlovákia lakosai arra, hogy Ukrajna védhesse magát. Mert tudják, hogy bennünket is véd. Nem úgy, mint a kormány, amely nem volt hajlandó támogatni Csehország kezdeményezését”

 

mondta Michal Šimečka, a PS elnöke.

 

Már több mint 20 európai állam csatlakozott a cseh kezdeményezéshez. Szlovákia nem. Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő szerint az ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása.

 

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!