Nyitókép: spoznajmesa.sk

 

Azok az emberek, akik megfelelő védelem nélkül tartózkodnak a napon, leéghetnek. Ha valaki hosszú ideig tartózkodik a napon megfelelő védelem nélkül, annál napallergia, korai bőröregedés és súlyos betegségek jelentkezhetnek.

 

„Amennyiben hosszú ideig tartózkodunk a napon, figyeljünk a helyes bőrvédelemre. A szemünket UV-szűrős napszemüveggel védjük, használjunk fejfedőt és viseljünk szellős ruhát“

 

– tanácsolta Jana Varsová gyógyszerész.

 hirdetes_810x300  

 

Varsová szerint fontos betartani a folyadékbevitelt és előnyben részesíteni a csap-, illetve az ásványvizet. Ha lehet, akkor az édes italokat, a koffeint és az alkoholt kerüljük.

 

A szakember szerint 11.00 és 15.00 óra között nem ajánlatos napon tartózkodni, ugyanis a napsugárzás intenzitása ilyenkor a legerősebb. A napvédő készítményeket legalább 30 perccel a napozás előtt kell felvinni a bőrre, a műveletet pedig kétóránként meg kell ismételni.

 

„Elsősorban az orrot, a füleket, az ajkat, a lábfejeket, az anyajegyeket, valamint a sebhelyeket kenjük be alaposan, ugyanis éppen ezeken az érzékeny helyeken éghet le a bőrünk a leggyorsabban“

 

– állítja a gyógyszerész.

 

A túlságba vitt napozás napszúráshoz vezethet. Ez elsősorban fejfájással, lázzal, gyengeséggel, rosszulléttel és hányással jelentkezhet.

 

„A napozás után megfelelő készítménnyel ápoljuk a bőrünket. Jó, ha tudjuk, hogy a leégett bőr nagy veszélyt jelent, és sok szakember szerint növeli a bőrrák kockázatát“

 

– hívta fel a figyelmet Varsová.

 

A leégett bőr bepirosodik, fáj és megduzzad.

 

„A leégett bőrt hűtsük le vízzel, a legjobb az enyhe, hideg vizes zuhany, a rövid fürdő vagy a hideg vizes borogatás“

 

– ajánlja Varsová. A leégett bőr megnyugtatására ajánlatos a panthenolt vagy az aloe verát tartalmazó készítmények használata. A leégés után ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis ilyenkor gyakori a dehidratáció.

 

A bőr védelme érdekében az olyan antioxidánsok is segíthetnek, mint a cink, a biotin és a C-vitamin.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!