Nyitókép: trustcarehealth.com

 

Van, hogy kaparó torokkal ébredünk. Nehezen tudunk nyelni, beszélni, és nem érezzük jól magunkat. E panaszainkat leggyakrabban vírusfertőzés okozza, de akár baktérium is lehet a vétkes.

 

Az influenzaszezonban mindez nem ritkaság, és néha elég, ha csak hideg, jeges italt fogyasztunk, amitől megfájdul a torkunk. Manapság az ember azonnal megijed, hiszen a legrosszabb betegségre, a koronavírus-fertőzöttségre gondol..

 

 hirdetes_810x300  

Senki sem akar beteg lenni és rosszul érezni magát. Ha a felsoroltak valamelyikét érezzük, a fájdalomcsillapítás miatt nem kell azonnal a gyógyszertárba rohannunk. Szakértők szerint az otthon található ételek is segítenek. De nézzük, valójában mire gondolnak?!

 

Kép: bakemag.com

 

Méz

 

A mézhez számos gyógyító tulajdonság kapcsolódik, amelyeket már őseink is ismertek. Segíti a sebgyógyulást, antioxidáns, fertőtlenítő hatású és számos vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően enyhíti a légúti betegségeket.

 

A méz antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a torokbetegségek egyik legismertebb gyógymódja, mivel gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Fogyasztható közvetlenül, de teában feloldva is.

 

Kép: everydayhealth.com

 

Fahéj

 

Ez az ételízesítő gomba-, vírus és baktériumölő hatásáról jól ismert, ezért megfelelő a torokfájás csillapítására, de az ízületi gyulladásra is jó. Továbbá a vércukorszintre és az agyműködésre is kiválóan hát.

 

Torokfájás során keverjünk össze egy teáskanálnyi mézet fahéjjal. Ezt fogyasszuk minden nap ötször, amint a torokfájás megjelenik.

 

 

Sós víz

 

A tenger mellett tartózkodó emberek megtapasztalták már, hogy ott jobban érzik magukat, könnyebben lélegeznek. Ám nem csak erről van szó! A sós víz segít a baktériumok elpusztításában, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a nyálkaképződést. Bár nem számottevő fájdalomcsillapító, de segíthet a torokbetegségek kezelésében. Csak annyit kell tenni, hogy fél teáskanál sót elkeverünk egy pohár meleg vízben, majd azzal három óránként gargalizálunk.

 

Egészségsarok: Szervezetünk és az ősz – beszélgetés MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvossal

Citrom

 

A citrom fehérjét, rostot és aromás esszenciát tartalmaz, amely fertőtlenítő- és tisztító hatású. Továbbá fájdalomcsillapító hatásáról is ismert, amellett  az immunrendszert is erősíti, ami egyaránt hozzájárul a fertőzések  leküzdéséhez.

 

Kép: receptyprimanapadu.cz

 

Chilli

 

Ez a paprikafajta  közismert fűszerezési lehetőség. Nem mindenki szereti a csípős íze miatt, de többféle gyógyító hatása van.

A chilli fellazítja az üregeket, segít a duzzanat csökkenésében, sőt antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. A dama.cz portál szerint a paprika egyszerűen csak „égeti” a fogyasztó torkát, így nem lehet érezni a fájdalmat. Bár kezdetben kellemetlen gyógyulási folyamat lesz, ami később megkönnyebbülést okoz.

 

Kép: mindmegette.hu

 

Fokhagyma

 

Ezt a zöldségfélét számtalan helyen alkalmazzák  gyógyítás céljából. Jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, de gombaölő jellege miatt is használják. A fokhagyma allicin tartalma miatt gyulladáscsökentő hatású. Ezért jó a vírus eredetű fertőzésekre, ezáltal a torokfájásra is. Fogyasztható önmagában, vagy mézzel összekeverve, de még leves összetevőjeként is.

 

 

Kép: forbes.com

 

Tea

 

A tea minden betegségre hatékony gyógymód, már csak azért is, mert forró, ezáltal izzadást serkent és kellemesen melegít. A lényeg, hogy teát különféle gyógynövényekből is készíthetünk. Ezek között lehet olyan is, ami csillapíthatja a torokfájást. Ide tartozik a kamilla, a menta, a szegfűszeg, a málna és a zöld tea, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Egészségsarok: Mi a teendőnk megfázás esetén? – MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvos válaszol

 

A fent említett természetes gyógymódokon kívül segíthet még az almaecet is.

 

Felhasznált frrás: ITT

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.