Az elektromos autók az elmúlt években meghódították még a magyarországi utakat is. Ez egyáltalán nem meglepő, hisz az egyik legköltséghatékonyabb közlekedési formáról beszélünk, ami ráadásul még környezetbarát is. A legtöbb kifogás, ellenérv azonban még a mai napig a töltéssel kapcsolatban érkezik, de mégis mit kell tudni róla?

 

A villanyautó töltése egyszerűbb, mint gondolnánk

 

Egy új elektromos autó használatának megkezdése nagy elégedettséggel és izgalommal jár. A jármű kiválasztásától kezdve a töltő beszerelésén át az úton lévő töltőállomások ellenőrzéséig minden megtörténik. Az elektromos autó töltése otthon is megtörténhet, köszönhetően az olyan megoldásoknak, mint amik az eautotoltokabel.hu oldalon is találhatóak.

 

 hirdetes_810x300  

A rendszeres “tankolás” a jármű működésének előfeltétele. Az akkumulátor áramot tárol, amelyet aztán kábelen keresztül lehet továbbítani a töltéshez. Mivel sok energiáról van szó, a szükséges mennyiség átvitele időbe telik. Az akkumulátortöltő a jármű része, és fedélzeti töltőnek nevezik. Attól, hogy a töltőállomás 22 kW töltési teljesítményt tud biztosítani, még nem biztos, hogy az autó is képes lesz ezzel megbirkózni. A legjobb választás, ha a töltő erősségét mindig a jármű képességeihez igazítjuk..

 

Mit kell tehát figyelni egy töltőállomáson?

 

A legfontosabb dolog, amit az otthoni töltő használata során szem előtt kell tartani, hogy kövesse a szabályokat, és vegyük figyelembe a hatékonyságot és a gazdaságosságot elősegítő funkciókat is.

 

Remélhetőleg a töltőt könnyen elérhető közelségbe telepítették az autó csatlakozójához. Ha nem, akkor a hosszabbítók és átalakítók nem jöhetnek szóba, mivel a balesetveszély miatt tilos őket használni. Ezért is kell még arra is fokozottan ügyelni, hogy az elektromos aljzatokba és töltőállomásokba ne jusson víz, különösen, ha a kertben lett elhelyezve a töltőállomás.

 

Ha otthonunkban nincs fali töltőállomás, akkor az eredeti autós töltővel egy egyszerű 10 A-es konnektorból is tölthetjük az autót. Ebben az esetben a töltőkábelt minden egyes alkalommal csomagoljuk be, és mindig tartsuk az autóban, ha szükség lenne rá.

 

Az otthoni töltési lehetőségektől és a választott autótól függően az akkumulátor teljes töltési ideje eltérő lesz. Ezt az időintervallumot könnyen kiszámíthatjuk az akksi kapacitásának és a töltő teljesítménynek az elosztásával. A leglassabb töltés 8-12 órát vesz igénybe, a leggyorsabb pedig legfeljebb 20 percet, amihez fali töltőállomásra van szükség. Az otthoni gyorstöltők 3 x 32 A-rel (22 kW) tudnak tölteni.

 

Mikor kell az autót a töltőhöz csatlakoztatni?

 

Ha betartjuk azt a szabályt, hogy az autó töltöttsége soha nem csökkenhet 20% alá, az segít meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát. A gyártók már olyan rendszereket építettek be autóikba, amelyek 20% alatt és 80% felett felére csökkentik a töltés idejét.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!