Szerdán tartotta a szlovák parlament rendkívüli ülését, melyet Orbán Viktor Fidesz-elnök előző heti, esztergomi kampánygyűlésén elhangzott („az európai parlamenti választáson eldől: a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben”) szavai miatt hívott össze Robert Fico és csapata. A Körkép a helyszínen követte az eseményeket. Az alábbiakban a lehetetlenre teszünk egy kísérletet,  a hely szellemét felidézve ugyanis a vezérszónokok legérdekesebb nyilatkozataiból állítottunk össze egy kis egyveleget. Cikkünk végén a 93 szavazattal elfogadott nyilatkozat nem hivatalos fordítása is megtalálható.

A rendkívüli ülést  az európai parlamenti választások előtti választási moratórium utolsó lehetséges napjára időzítette Jaroslav Paška házelnök. Ennek rendje és módja szerint  igazi kampánybulit kapott mindenki (köztük Heizer Antal magyar nagykövet), aki eljött, és végighallgatta a vezérszónokok, Miroslav Číž, Robert Fico, Ján Slota, Dušan Čaplovič, Boris Zala,  Vladimír Mečiar, valamint az MKP frakcióvezetője, Bárdos Gyula felszólalását. De nézzük, mi is hangzott el pontosan:

miroslav-ciz-nrsr-sitaMiroslav Číž és a kollektív jogok veszélye

A nyilatkozat tervezetét a parlament smeres alelnöke vezette fel, aki az EU alkotmányának 4. szakasza, 2. bekezdésével az egyes tagországok területi egységének megkérdőjelezhetetlenségére mutatott rá. Majd azzal folytatta, hogy a kisebbségek kollektív jogai már a múltban is veszélyeztették Csehszlovákia területi egységét (lásd szudétanémetek). „Nem szabad  elfelejtenünk, hogy annak idején már Antal József  is 15 millió magyar kormányfőjének tartotta magát”.  Číž szerint a magyar autonómia törekvések mára  a FIDESZ és az MSZP közös nemzeti konszenzusává váltak, melyet  Sólyom László államfő is minden  alkalommal hangoztat, ha Szlovákiában jár.

Mint mondta,  Orbán Viktor és a FIDESZ  tagjai  visszaélve az EP-választások előtti kampánnyal  saját, nagymagyar, nacionalista, revizionista törekvéseiket népszerűsítették.

fico_ujsagirok21Robert Fico, viseljék a következményeit

 hirdetes_810x300  

A kormányfő Szlovákia természetes partnerének és szövetségesének tekinti Magyarországot, ezért is sajnálja, hogy olyan nyilatkozatok látnak napvilágot, melyek zavarják ezt az együttműködést. Ahogy fogalmazott, a közép-európai térségben olyan politikusok tevékenykednek, akik hazardíroznak olyan értékekkel, melyeket az EU-ban mindnyájan képviselünk. Az esztergomi retorika  már csak azért sem apróság, melyre  legyinteni lehetne, mert sem a szlovák-magyar alapszerződés, sem más európai jogszabály nem rendelkezik arról, hogy Szlovákia állampolgárai „valamiféle Kárpát-medencei közösségnek” legyenek alárandelve, melynek vezéri posztjára a magyar szélsőjobb feni a kését.

Mint hozzátette, elutasítjuk a xenofób, militáns, rasszista, félkatonai magyar exportot. „Esztergomban Önök választották  e mobilizálási formát, hát most viseljék a következményeit”. Egyben felszólította az MKP képviselőit, hogy ne hagyják magukat  egyes politikusok ambíciói által befolyásolni, még ha történetesen egy nyelvet is beszélnek.

ján slota
ján slota
Ján Slota- sok  beteg ember van  odaát, Orbán Viktor pedig persona non grata

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerdán nem  nagyon  volt elemében, előre megírt szövegét szinte végig olvasta, ha pedig rövid időre meg-megpróbált  fejből beszélni, pár gondolat után rögtön bele is zavarodott. Mint mondta, az igazságnak már nem kell az ajtó előtt koldulnia, hanem  a szlovák parlamentben  beszélhetnek róla.

Szerinte a Duna túlsó partján  sok olyan beteg politikus él, akik a mai napig nem tették túl magukat az első világháború következményein. „Nem csak egy konkrét Orbán Viktor kijelentést kell ma vizsgálnunk, hanem több beteg politikus nyilatkozatát, mivel minden mindennel összefügg”, mondta. „Orbán Viktor úgy viselkedik, mint aki hidegháborút vív Szlovákiával. A Kárpát-medence mint terminus technicust nem valamiféle téves földrajzi kifejezésként használják, hanem  Nagy-Magyarország megfelelőjeként. Ez is bizonyítja a revizionizmusukat”, tette hozzá. Kifejtette, hogy Orbán Viktor a következő választásokat  szinte biztosan megnyeri,  a Jobbikkal pedig akár alkotmányos többséget is szerezhet. „Akkor lesz csak igazi magyar csárdás Közép-Európában”.

8 pontos megoldási javaslatában nem hagyta ki az állam védelméről szóló készülő törvényjavaslatukat sem. Továbbá  olyan gyöngyszemeket,  mint az MKP törvényen kívül helyezése;  Nagy-Magyarország agendájának  bűncselekménnyé való klasszifikálása; a reciprocitás elvének bevezetése szlovák-magyar viszonylatban; a kizárólag szlovák nyelvű érettségi és felvételi vizsgák bevezetése; ill. a kötelező szlovák nyelvvizsga az állami alkalmazottak részére. Zárásként persona non grata, azaz nem kívánatos személynek  nyilvánította Orbán Viktort, hogy soha többé ne tehesse be a lábát az országba.

caplovic2
caplovic2

Dušan Čaplovič, a Kárpát-medence megnevezés ugyanaz, mint a náci élettér

Érdekesség kedvéért a kormány alelnöke, ill. a Smer miniszterelnök helyettese egykori történész, aki olyan ügyekért felel, mint az emberi- és kisebbségi jogok, vagy a tudásalapú társadalom. Ezúttal Henleinozott egy kicsit,  mert szerinte  a magyar politikusok a Kárpát-medence emlegetésével csak a náci élettér kifejezést helyettesítik.  Orbán Viktor kijelentései pedig politikailag felelőtlenek, szélsőségesen veszélyesek, és a demokratikus értékek szempontjából abszolút elfogadhatatlanok.

boris-zalaBoris Zala, a Fidesz és az MKP veszélyesek Szlovákia területi egységére

A rendkívüli ülés beterjesztője a parlament külügyi bizottságának az  elnöke, valamint a Smer EP-listavezetője. Mint fogalmazott,  Orbán Viktor az MKP támogatásával Szlovákia területi egységét veszélyeztetik (ennél a résznél kapcsolódtak be az MKP képviselői először a vitába). Régimódi nacionalizmusuk mint folytatta,  ellentétben áll az EU értékeivel. „A magyarországi ellenzék vezére, aki az Európai Néppárt alelnöke is egyben, nem veszélyeztetheti, nem mehet szembe azokkal az elvekkel, melyek az EU alapjait  képezik. Ez  út a káoszba”. Ahogy hozzátette, az ábra azt mutatja, hogy Orbán Viktor szavai csak a jéghegy csúcsa. „Egyáltalán nem egyedi félrelépésről van szó, hanem a Fidesz és az MKP közös, átgondolt politikai stratégiájáról”.

bardos-gyula
bardos-gyula
Bárdos Gyula szerint átlátszó kampányfinis az egész

Mivel a két szlovák ellenzéki párt, az SDKU és a KDH a rendkívüli ülést ignorálták, Berényi József mellett az MKP frakcióvezetője  képviselték az ellenpólust a vitában. Bárdos Gyula szerint az állam pénzéből rendezett választási kampánygyűlésről van szó, miközben mindnyájan tudjuk, milyen mély is valójában a nemzetiek zsebe. Ahogy rámutatott, ugyanolyan szánalmas politikai taktizálást láthatunk a magyar kártyával most is, mint az államfőválasztás második köre előtt. A Szlovák Nemzeti Párt akkor rasszista módon kétségbe vonta még az állampolgárok alapvető választási jogait is. A mai ülés egyetlen célja mint mondta, hogy elterelje a figyelmet a kormánypártok milliárdos tendereiről. „Ne feledjük, ki foltozta be  az egykor volt hatalmas fekete lyukat, mely 1998 előtt még Európa térképén voltunk”! Emlékeztetett.

vladimir-meciar
vladimir-meciar
Vladimír Mečiar és a mandátumfosztás

Nem tudni minek köszönhetően (talán a párt csökkenő koalíciós potenciálja miatt), de a kétszeres kormányfő önmagához képest elég korrekt beszédet mondott Felépítését tekintve pedig talán az egyik legjobb volt a nap folyamán.  Mint mondta, az egyes felszólalásokban  érezni lehet az EP-választások szelét. Ahogy fogalmazott, a „más nemzetiséghez való tartozás alapvető emberi jog, országon belüli kötelezettségeink viszont mindünknek egyformák. Ez jelentheti a jövőt”. Visszautasította azokat a vádakat, miszerint Szlovákia valaha is fekete lyuk lett volna Európában. E szavakért szerinte Albright akkori külügyminiszter asszony bocsánatot kért Prágában. A HZDS elnöke szerint tény, hogy Nagy-Magyarország valaha létezett, így  minden olyan területet, ahol ma magyarok élnek, az ország érdekszférájának tekintendő Ebben a politika mindenütt egyforma. „Napjainkban a Kárpát-medence fogalmát használják ugyanannak a területnek a megnevezésére, mely lényegében ugyanaz mint régen, csak most másként hívják. Szlovákia számára ez elfogadhatatlan„.

Nagy hibának tartja, hogy egyes területeket nemzetiségi alapon osztanak fel, ami sok emberéletet követelt már a történelem folyamán. Természetesen a tőle megszokott titkosszolgálati szál sem maradhatott ki, hisz mint rámutatott, bizonyított, hogy a 15 évvel ezelőtti komáromi nagygyűlés magyar hírszerzési segítséggel szerveződött.

Az autonómia, mint mondta, rossz dolog, mely vérrel, az emberek szenvedésével van megfizetve, Szlovákiában ezért  elfogadhatatlan. Szintén kitért a a Fidesz és a Jobbikk esetleges kétharmados többségéből fakadó veszélyre.  Figyelmeztetett, hogy a Kárpát-medence mint földrajzi név használatával akár az MKP képviselőinek mandátumfosztása is elképzelhető. Ennek ellenére azzal zárt, hogy Szlovákia mindnyájunk közös hazája, és keresni kell azt, ami összeköt. „A figyelmeztetés nem a gyengeség jele, hanem az elővigyázatosságé”.

Hát így.

Végezetül íme az elfogadott nyilatkozat nem hivatalos, Körkép fordításban, az Új Szó és a Bummon található  írások felhasználásával.

A szlovák törvényhozás nyilatkozata

Orbán Viktornak, a Fidesz-MPP elnökének, és más politikusoknak ismételt nacionalista kijelentéseihez, melyek az európai parlamenti választások kampányában  az etnikai  etnikai szeparáció, a szomszédos államok szuverenitását kétségbe vonó, Szlovákia területi egységét veszélyeztető, és Közép-Európát destablilizáló irányba hatnak

A szlovák törvényhozás

kijelenti, hogy mint azt eddig is,

– tiszteli és elismeri az ország magyar nemzetiségű állampolgárainak Szlovákia érdekében kifejtett tevékenységét;

– nagyra becsüli hozzájárulásukat Szlovákia eurointegrációs törekvéseihez;

– értékeli az ország magyar nemzetiségű állampolgárainak kulturális és szellemi hozzájárulását Szlovákia összkulturális, összszellemi életéhez;

– a magyar nemzetiségű állampolgárokat egyenjogúaknak tekinti, és a jövőben is úgy viszonyul hozzájuk, mint társadalmunk megkérdőjelezhetetlen részéhez, melyben Szlovákia garantálja számukra a minden irányú gazdasági, kulturális, oktatási és szellemi továbbfejlődést;

mély aggodalmát fejezi ki

–  a nacionalizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölet térnyerése felett a magyar társadalomban, beleértve a szélsőséges szervezetek nyilvános tevékenységét is Magyarországon;

– a Fidesz felelőtlen nacionalista rétorikája miatt, valamint az etnikai kizárólagosság koncepciójának szorgalmazása, ill. olyan veszélyes, nem európai politika előtérbe helyezése végett, amely még a múlt század ideológiáiban gyökerezik;

– a Magyar Koalíció Pártja jelenlegi vezetőségének politikája miatt is, mert az növeli a két ország közti feszültséget, az etnikai érdekekek pedig az egyetemes polgári értékek és az európai integráció fölébe helyezi;

ezért, ezen értékek tiszteletben tartása érdekében elutasítja,

hogy a Magyar Köztársaság politikai képviselői a szuverén szlovák polgároknak megszabják, kiket válasszanak, s hogy meghatározzák, szlovákiai képviselők kiknek az érdekeit képviseljék az Európai Parlamentben;

–  az autonomista koncepciók nyílt népszerűsítését, melyek szembe mennek a jelenlegi európai elrendeződéssel, és veszélyeztetik Szlovákia területi egységét is, ill. nyugtalanitó módon sértik az európai integráció polgári elveit, az etnikai érdekeket pedig az egyetemes polgári értékek, valamint a modern,  demokratikus európai államok berendezkeződése fölé helyezik;

– a közép-európai viszonyok destabilizálására irányuló kijelentéseket és tevékenységeket, beleértve a magyar nemzet határokon átívelő politikai egyesítésének koncepcióját, amelynek szimbóluma a magyarok politikai egységének víziója a Kárpát-medence térségében;

–  hogy jogi-intézményi kötelékek jöjjenek létre a magyar állam és a szomszédos országok állampolgárai közt, mert ezek a kötelékek nincsenek összhangban a nemzetközi és az európai joggal.

A szlovák törvényhozás azt kéri a szlovákiai magyaroktól, hogy ne üljenek fel egyes magyarországi politikusok olcsó demagóg és nacionalista felhívásainak, mert azok megzavarhatják a békés szlovák-magyar együttélést.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!