Az elmúlt évben új pihenőhellyel gazdagodott a medvesaljai Óbást község központja. Kivitelezését a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség községi megújítási programja (Program obnovy dediny) támogatta. A falu kultúrháza mellett kialakított pihenőhelyet az elmúlt év végén adták át a helyi lakosoknak.

 

 

A szerény ünnepségen a község képviselői és lakosai mellett képviseltette magát a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet is, amely más programokban is együttműködik a községgel.

 

 hirdetes_810x300  

 

A jelenlévőket László Ildikó polgármester köszöntötte, aki rövid összefoglalójában többek között elmondta:

 

László Ildikó

 

A közösségi pihenőhely a Szlovák Környezetvédelmi ügynökség alapjából származó támogatásból valósult meg, ahonnan 5000 EUR-ót kaptunk e célra. A 2011-es évtől számítva ez már a negyedik projektünk, ami ebből az alapból valósult meg. … Kiépítésében a közbeszerzésben sikeres vállalkozón kívül részt vettek a helyi lakosok és a községi hivatal alkalmazottai is. A munkálatok során eltávolítottuk a beteg és öreg fákat, tujákat. A tereprendezés és a szükséges földmunkálatok elvégzése után elhelyeztük a többfunkciós játszókát hintával és csúszdával, amely megfelel a biztonsági követelményeknek és ellenáll az időjárás viszontagságainak. Kihelyeztünk három lócát, kiültettünk 7 fát, bokrokat, évelő növényeket, a területet füvesítettük.

 

 

A három nyelvű információs falunk és környékünk kulturális, természeti és geológiai nevezetességeiről nyújt áttekintést. A pihenőhely célja, hogy szolgálja a falu lakosságát, az idelátogató turistákat, gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt.

 

 

Ami a további terveinket illeti, a közeljövőben szeretnénk folytatni a park és kultúrház megújítását felújítását.“  ,

 

 

A tábla magyar nyelvű szövege:

 

„Óbást község (Rimaszombati járás), 331 lakos (2018. 12. 31.), 243 – 578 m tengerszint feletti magasságban fekszik a Nagy-patak völgyében, amely Cseres-hegységben, a Pogányvár alatt fakad.

 

Az I. és II. világháború elesett hőseinek emlékműve

 

A községi hivatal  udvarán álló  emlékművet 2006-ban a helyi önkormányzat állíttatta az Óbástról származó, a két világháborúban elesett katonáinak emlékére.

Mária kápolna

 

a község határában álló kegyhelyet 2010-2011 között építették fel. A helyi lakosok kedvelt találkozóhelye, de gyakran megállnak itt a Pogányvárhoz tartó turisták is.

 

Víztározó

 

A községtől nyugati határától mintegy 1 km-re, található tavacska a tűzvédelem biztosítására készült, közepén egy kis szigettel és filagóriával. Kedvelt megállója és pihenőhelye lett a  természetjáróknak is.

 

 

Csurgó-forrás

 

A falu elején, a Nagy-patak mellett található a helybéliek és turisták ivóvízforrása.

 

A közösségi pihenőhely kellemes környezetében nemcsak a helybéliek találkoznak, de a településen áthaladó turisták is szívesen megállnak itt. Amíg a gyerekek kedvükre játszhatnak a környezetbarát játszótéren, addig a  felnőttek a táblát olvasva megismerkedhetnek a település érdekességeivel.

 

Tekeresalja

 

a helyi lakosok és  fényképészek egyik kedvelt helyszíne. Ezt értékelték a 2016-os Medvesi Fotós Maraton  résztvevői is, melyet Óbást község és a Novohrad-Nógrád Geopark közösen készített elő.

 

A  község központjából induló tanösvény a Pogányvárhoz vezet, ahol kapcsolódik az ott haladó további jelzett turistautakra. Hét megállója bemutatja Óbást és környéke, a Novohard-Nógrád Geopark részét képező geológiai, természeti, táji és kultúrtörténeti értékeit

 

Az egyházasbásti, román stílusú Szt. István római-katolikus templom 1397-ben épült. Később többször átalakították. Vonzáskörzetéhez 4 község, közöttük Óbást tartozik.”

       

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!