Nyitókép: SITA

 

A SITA hírügynökség által megszólított szlovák EP-képviselők szerint Ukrajna megérdemli az Uniós tagságot és Kijevnek mielőbb világos jelzést kellene adni a belépésről.

 

A kereszténydemokrata Miriam Lexmann (KDH/EPP) szerint nemcsak Ukrajna, hanem Moldávia, Grúzia és a Nyugat-Balkán országai felé is jelzést kellene küldeni, hogy van akarat az EU bővítésére adott feltételek alapján.

 

A jobboldali progresszív Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) úgy látja, hogy Brüsszelnek világos tervvel kellene érkeznie aról, hogyan segítsen Ukrajnának a csatlakozási időszakban. Bilč hangsúlyozta, hogy a Kijevnek ugyanúgy teljesítenie kell a feltételeket, mint az eddigi tagországoknak, ugyanakkor Ukrajna az orosz agressziót követően világos jelzést érdemel.

 hirdetes_810x300  

 

A progresszív Martin Hojsík (PS/RE) úgy látja, hogy Ukrajnát mielőbb fel kellene venni az Európai Unióba.

 

A balliberális Michal Šimečka, aki az Európai Parlament alelnöke is egyben, kezdettől fogva Ukrajna mielőbbi EU-s csatlakozását támogatja. Mint elmondta, a szabadságért harcoló embereket biztatná az uniós tagság lehetősége. Šimečka nem várna, és már júniusban tagjelölti státuszt adna Ukrajnának.

 

A kereszténydemokra Ivan Štefanec (KDH/EPP) szerint az EU-t semmi sem gátolja abban, hogy segítőkész legyen Kijevvel szemben és lerövidítse a csatlakozási folyamatokat, mégpedig a bürokrácia minimalizálásával és Ukrajna pénzügyi megsegítésével. A politikus hangsúlyozta, hogy a háborúban harcoló ukránok az európai értékekért, a demokráciáért és a szabadságért küzdenek.

 

A baloldali Monika Beňová (Smer-SD/S/D) úgy látja, hogy az EU-ban racionális hozzáállást kell tanúsítani Ukrajna kérdésében, mivel más országok, mint Szerbia, Montenegró, Albánia vagy Észak-Macedónia is vár a csatlakozásra.

 

Beňová szerint egyelőre csak Szerbiával és Montenegróval zajlanak a csatlakozási tárgyalások, Ukrajnának pedig igényes folyamatokon kell átmennie, hogy megkapja a tagjelölti státuszt, valamint a döntéssel az összes tagországnak egyet kell értenie. Kiemelte, hogy a feltételek teljesítése sem jelenti automatikusan az EU-ba való belépést. A baloldali politikus szerint a feltételeket nem lehet könnyíteni, ezért nem tartja korrektnek, ha gyors ragfelvételt ígérnek Ukrajnának.

 

A jobboldali liberális Eugen Jurzyca (SaS/ECR) szintén azon a véleményen van, hogy Ukrajnának világos jelzést kell adni, és amint meglesz a belépésükhöz a politikai akarat, Kijevnek zöldet kell adni.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.