Nyitókép: SITA/Noemi Bruzak/MTI via AP

 

Budapesten ülésezett a Central 5, ami a külügyminiszterek informális találkozója. Az ezen részt vevő Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy „ha Oroszország befejezi szomszédunk tönkretételét és felhagy az ukrajnai harcokkal, azonnal befejeződik a háború. Amennyiben viszont Ukrajna hagy fel a harcokkal, az az ország azonnali végét fogja jelenteni, Ukrajna ugyanis nem éli túl.“ Hozzátette, hogy e második lehetőség nem érdeke Szlovákiának.

 

Korčok hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában is hallani olyan véleményt, miszerint az Oroszország elleni szankciók csak meghosszabbítják a háborút.

 

„Nálunk is hallani ilyen hangokat, leggyakrabban az extrémista ellenzéktől és szimpatizánsaitól. Ez a válaszom számukra: nem, a szankciók nem hosszabbítják meg a háborút.“

 

 hirdetes_810x300  

Épp a szankciók és a segítségnyújtás Ukrajnának, beleértve a katonai segítségnyújtást is, hosszabbítja meg Ukrajna létezését.

 

„Védekezni tudnak, mert ez az egyetlen útja annak, hogy túléljenek. És ez Szlovákia érdeke is. Hogy továbbra is a szuverén Ukrajna legyen a szomszédunk,“

 

– hangsúlyozta.

 

From left, Slovakian Foreign Minister Ivan Korcok, Austrian Foreign Minister Alexander Schallenberg, Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto, Czech Foreign Minister Jan Lipavsky and Slovenian Foreign Minister Tanja Fajon pose for photographs during their meeting in Budapest, Hungary, Wednesday, July 13, 2022. (Noemi Bruzak/MTI via AP)

 

A Central 5 (C5) tagjai Szlovákia, Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovénia. A csoportosulás a Covid-19 járvány hatására jött létre, hogy közös platformon tudják áttekinteni az aktuális problémákat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.