A Szlovák Nemzeti Tanács képviselői tíz nap tanácskozás és több mint 80 kormány- illetve ellenzéki javaslat után a parlament kilencedik, szeptemberi ülésszakának utolsó pontjaként tárgyalják a Robert Fico ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

 

 

A javaslatot az ellenzéki képviselők egy csoportja nyújtotta be

 

Robert Fico ellen a javaslatot az ellenzéki pártok közül az SaS és az OĽaNO-NOVA nyújtotta be. Andrej Danko (SNS) házelnök azonban akkor, júliusban, a tanácskozást szeptemberre halasztotta, ugyanis nem tetszett neki Igor Matovič öltözéke, valamint a billboard, amelyet kifüggesztett az ülésteremben.

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzék ugyanakkor megkísérli leváltani Robert Kaliňákot is, aki beismerte, hogy 2013-ban megvásárolta Ladislav Bašternák 16%-os tulajdonrészét a B. A. Haus nevű cégben. Kaliňák erre 500 ezer eurós hitelt vett fel a Tatra Banknál, és 430 ezer eurót fizetett érte.

 

A B. A. Haus cég tulajdonába tartozik két lakás is abban a komplexumban, ahol Kaliňák lakik, és saját bevallása szerint a vásárlással megszerezhette az ellenőrzést a szomszéd lakások felett.

 

Ha Ficót nem sikerül leváltani, akkor Kaliňák lesz a soron

 
Bašternák neve a Five Star Residence nevű komplexum körüli adócsalási gyanú kapcsán vált ismertté. A komplexumot egy másik kétes hírű vállalkozó, Marián Kočner cége építtette. Bašternák pedig állítólag 12 millió eurót fizetett hét benne található lakásért. Bašternák cége ezután kétmillió eurónyi adót igényelt vissza.

 

Robert Ficót pedig azért akarja leváltani az ellenzék, mert nem hajlandó visszahívni a belügyminiszterét, emellett a Bašternák cége által épített Bonaparte komplexumban bérel lakást.

 

Szemle a percről percre történő tárgyalásból:

 

 „A miniszterelnök a cselekedetével nemcsak támogatja a kormánytagok bűnös praktikáit, hanem tudatosan támogatja a korrupciót is. Igazolja és egyben zöld lámpát is ad az ilyen cselekedeteknek az államigazgatás legalacsonyabb szintjein is”

 

mondta Igor Matovič, majd hozzátette, hogy rendkívül sajnálja, hogy ezeket a csalásokat a SNS és a Most-Híd vezetői egyaránt leplezik.

 

 

„Büszke vagyok arra, hogy ma jelen van az a kormányzó koalíció, amelyik respektálja a demokratikus játékszabályokat. Ez egy hatalmas különbség azzal szemben, amit a politikai spektrum másik oldalán látok”

 

mondta Robert Fico.

 

„Robert Fico sosem illett a miniszterelnöki székbe. Napjainkban pedig a legkevésbé sem illik oda”

 

mondta Jozef Rajtár SaS-képviselő.

 

„Valószínűleg annyira tiszta, mint a galántai Tiszta nap. Egyre több kételyt ébreszt az emberekben. Megkérdezhetem, hogy honnan vett annyi pénzt arra a harsány luxusra, amiben a családjával él?”

 

intézte kérdését a SaS-es képviselő, Lucia Ďuriš Nicholsonová a jelen nem lévő miniszterelnökhöz.

 

Forrás: teraz.sk/aktuality.sk/sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!