Pár nappal azután, hogy Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiában a többségében magyarlakta régiókban a magyarok asszimilálják a szlovákokat, a magyarországi szlovákoknál is előkerült a beolvadás problémája – legalábbis nyilatkozatok szintjén.

 

A Teraz.sk szerint a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Alžbeta Hollerová Račková Pilisszentkereszten (szlovákul Mlynky) egy konferencia keretében kijelentette, hogy a szlovákok Magyarországon „a fokozott asszimiláció” fázisában vannak.

 

A „Merre tovább magyarországi szlovákok” című kétnapos konferencia fő témája a szlovák nyelv megőrzése és erősítése volt.

 

 hirdetes_810x300  

„Úgy gondolom, hogy az emberek többségének világos, hogy Magyarországon a szlovákok az asszimiláció előrehaladott állapotában vannak, ami azt jelenti, hogy a fiatal generáció – és sok helyen a középgeneráció – nem bírja a [szlovák] nyelvet.”

 

„Ezért célunk a nyelv színvonalas iskolai oktatásán és a kommunikációs készségekre irányuló oktatás fejlesztésén kívül az is, hogy lehetőséget adjunk a nyelv elsajátítására a felnőttek számára is. Ez azt jelenti, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat a rendelkezésére álló forrásokból lehetőségei szerint nyelvkurzusok indítását támogatja, szlovák tanfolyamokét, olyan iskolákban vagy falvakban, ahol nincs lehetőség a szlovák nyelv oktatására”

 

A konferencia résztvevői megemlékeztek a 70 évvel ezelőtti lakosságcsere-programról illetve a külföldi szlovákokról szóló törvény 10 évvel ezelőtti elfogadásáról.

 

Teraz.sk

Nyitókép: blikk.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!