Jelenleg az üzleteknek  január 1-jén, húsvétvasárnap, december 24-én 12:00-tól és december 25-én egész nap kell zárva tartaniuk. Ez a korlátozás nem vonatkozik a benzinkutakra, a gyógyszertárakra és a szuvenírboltokra.

 

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter ma bejelentette, hogy ki szeretné terjeszteni a fenti nyitvatartási korlátozást az összes Szlovákiában érvényes államünnepre és munkaszüneti napra, amelyekből összesen 15 van. Az intézkedés elsősorban a kiskereskedelmi üzleteket érinti.

 

Indoklásként a miniszter azt mondta, hogy így a kiskereskedelmi üzletekben dolgozók is a családjukkal tölthetik az ünnepeket.

 

 hirdetes_810x300  

Sem a munkáltatók képviselői sem a szakszervezetek nem tiltakoztak a miniszter javaslata ellen. Korábban már felmerült a vasárnapi nyitva tartás tiltása is, ám egyelőre ehhez még nincs meg a kellő politikai akarat. A vasárnapi zárva tartást elsősorban a katolikus egyház szorgalmazza.

 

Az állam rendszerint az egyik kézzel ad, a másikkal elvesz. A nyitva tartás korlátozása az ünnepnapok és munkaszüneti napok alkalmával egyelőre 15 napot érint egy évben. Az előző Fico-kormány alatt azonban többször is előkerült ezen ünnepnapok listájának megkurtítása.

 

Hnonline.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!