A német hatóságok 20 feltételezett török kémet tartóztattak le, akiknek vélhetően az volt a feladata, hogy nyomon kövessék a németországi ellenzéket és támogatóit.

 

A török hatóságok azt állítják, még februárban adtak egy 300 nevet és címet tartalmazó listát német kollégáiknak azzal, hogy azon az USA-ban, emigrációban élő Fetullah Gülen török ellenzéki vezérrel szimpatizáló ügynökök szerepelnek. Ankara szerint Gülen volt az értelmi szerzője és megszervezője a tavaly júliusi törökországi puccskísérletnek.

 

A német ügyészség most azt vizsgálja, hogyan tett szert a török hírszerzés ezekre az információkra – vagyis a lista hitelességére kíváncsiak.

 

 hirdetes_810x300  

Biztonsági szakértők és hivatalnokok szerint több mint 6000 török kém tevékenykedhet Németország területén.

 

A jelenlegi körülmények között azért is kényes a török kéme kjelenléte Németországban, mert a két ország kapcsolata rendkívüli mértékben megromlott, Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentései miatt, aki lenácizta a berlini és az amszterdami kormányt és keresztesháborúval riogatja saját választóit, mindezt azért, hogy minél több török állampolgár elmenjen szavazni az április 16-án esedékes népszavazásra, ami – ha sikeres lesz – szinte teljhatalmat ad a török államfő kezébe.

 

Törökország közben megfenyegette Európát, hogy felrúgja az EU-török paktumot, és átengedi Európa felé a több millió Szíriából és más közel-keleti országból érkező migránst, akik jelenleg török menekülttáborokban élnek.

 

Politico.eu, körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!