Az igenek győztek a török népszavazáson. Az emberek többsége alkotmánymódosítást akart. Vagyis megszűnik a kormányfői poszt és csak az elnök irányítja az országot.

A lakosság 51,4 százaléka szavazott igennel és 48,6 százalék nemmel. Vagyis a többség megszavazta az elnöki rendszert. Mostantól lényegében minden hatalom Erdogan elnök kezébe kerül. Ő nevezi ki a minisztereket, és az alkotmánybírók többségét is. Az igen pártiak szerint a reform fellendülést hoz. A nem pártiak viszont attól félnek, hogy teljhatalom jön és diktatúra – derül ki a Híradó tudósításából.

 

Sokan az utcára vonultak

 

Több városban is utcára vonultak az emberek Törökországban az éjjel. Mindkét oldal kinyilvánította a véleményét. Az Isztambulban utcára vonult emberek közül sokan lengették az igen zászlókat. De ez az ünneplés csendesebb volt, mint a korábbi évek választásai alakalmával. Izmirben négy embert vettek őrizetbe – mondta Szerémy Tamás, a közmédia ankarai tudósítója.

 hirdetes_810x300  

 

A tudósító kiért rá, nagy kérdés, hogyan alakul ezek után a török-európai viszony. Erdogan ugyanis kilátásba helyzete, hogy át fogja gondolni a halálbüntetés kérdését. „Ez sarokköve lesz az Európai Unió és Törökország kapcsolatának, hiszen a törökök csatlakozási tárgyalásokat folytatnak az EU-val, de ez a kérdés szakítást eredményezne” – nyilatkozta a tudósító.

 

Tóth Norbert nemzetközi jogász is úgy látja, viszonylag kicsi a valószínűsége annak, hogy az EU vízummentességet biztosít nyáron Törökországnak, továbbá, ha Erdogan valóban komolyan gondolja a halálbüntetést, akkor ez a két dolog együttesen azt eredményezheti, hogy augusztus környékén megbukhat az EU és Törökország közötti megállapodás.

 

A bajor CSU a török uniós csatlakozási tárgyalások leállítását sürgeti

 

A Törökországgal kezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások leállítását sürgeti a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az elnöki rendszerről tartott törökországi népszavazás után. Manferd Weber, a párt elnökhelyettese, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője a ZDF német országos köztelevíziónak a vasárnapi szavazás után azt mondta, hogy az uniós állam- és kormányfők április végén tartandó találkozóján át kell értékelni az EU és Törökország kapcsolatát. Mint mondta, komolyan meg kell vitatni azt az “élethazugságot”, hogy Törökország az EU tagja lehet. A CSU szerint le kell állítani a csatlakozási tárgyalásokat és le kell venni a napirendről a török uniós tagság ügyét.

 

„Nyugodt a lelkiismeretek?” 

 

A kormánypárti lapok “Törökország győzelmét” ünnepelték, az ellenzéki újságok az állítólagos választási csalást és az elnöki rendszert bírálók erejét emelték ki. A Sabah című, legfőbb kormánypárti napilap a nép forradalmaként és a demokrácia ünnepeként értékelte az elnöki rendszer bevezetését támogató szavazatok győzelmét.

 

A kemalista, ellenzéki, Sözcü című napilap egy kérdést tűzött a címlapjára: “Nyugodt a lelkiismeretek?”. A kérdést a Legfőbb Választási Tanácsnak (YSK) címezte az után, hogy a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezető politikusai vasárnap késő este azzal vádolták meg a testületet, hogy az 2,5 millió – hivatali pecsét nélküli – szavazócédulát érvényesnek számolt a voksok összesítésénél, amivel megfordította a referendum kimenetelét.

 

A Hürriyet című tekintélyes napilap kiemelte: 94 évvel a Török Köztársaság megalapítása után Törökországban ismét új rendszert vezetnek be. Az újság arról is beszámolt, hogy az ország 30 nagyvárosából 17-ben a nemek, 13-ban pedig az igenek jutottak előnyhöz. A Hürriyet is arról írt, hogy az AKP-nak és a MHP-nek 2015 novemberében együttesen még 61,4 százalék volt az aránya, amely vasárnap mintegy 10 százalékkal kevesebbnek mutatkozott.

 

 

Hirado.hu
kép: topky.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!