A cseh kormányfő meggondolta magát. A prágai várban történt tegnapi kínos jelenet után, amikor az államfő egyszerűen faképnél hagyta őt, a kormányfő pártja, a ČSSD szűkebb vezetésével történt egyeztetés után úgy döntött, mégsem mond le, helyette leváltja Andrej Babiš pénzügyminisztert.

 

A cseh kormányválság kedden kezdődött, miután Sobotka meglepetésre bejelentette, hogy az egész kormány lemond. A további lépések megtárgyalása érdekében csütörtökön Zemannal találkozott, aki azzal számolt, Sobotka már a lemondását jön bejelenteni. Miután nem így történt, az élő sajtótájékoztatóalatt egyszerűen faképnél hagyta a kormányfőt.

 

Sobotka pártja szűkebb vezetésének döntése értelmében ma bejelentette, hogy mégsem mond le, Babiš pénzügyminisztert azonban leváltja, aki gyanúba keveredett, hogy saját cége húzott hasznot az állami értékpapírok vásárlásából.

 

 hirdetes_810x300  

„Az államfő azzal érvelt, hogy a kormányfő lemondásával nem ér véget az egész kormány, hanem új kormányfőre nevezhető ki. Ilyen helyzetben semmi értelme a lemondásomnak,”

 

nyilatkozta pénteken Sobotka.

A kormányfő új kabinet összetételére tett javaslatot, melyben Babiš már nem szerepelne. Sobotka elvárja, hogy az alkotmány értelmében Zeman elfogadja Babiš leváltását.

 

 

Körkép.sk/SME

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!