Aligha lehetne ennél fordulatosabb a cseh kormány agóniája. Az eddigi legstabilabb prágai kormánynak hitt koalíció kormányfője pár nap leforgása alatt bejelentette a kabinet lemondását, majd halasztást kért, összetűzésbe került az államfővel, majd bejelentette, hogy mégsem mond le, helyette leváltja koalíciós partnerét és pénzügyminiszterét. Ettől kezdve nem nagyon lehet elhinni, ami a sajtótájékoztatókon elhangzik.

 

Kezd kudarcba fulladni Bohuslav Sobotka azon próbálkozása, hogy koalíciós partnerből politikai ellenféllé vált pénzügyminisztere, Andrej Babiš szavazóit átcsábítsa saját pártjához a választások előtt néhány hónappal. A felmérések rendre Babiš pártjának (ANO) erősödését mutatták (jelenleg megelőzve Sobotka pártját a ČSSD-t 30 százalék körül mozog népszerűsége), mire a cseh kormányfő május 2-án váratlanul bejelentette, hogy pénzügyminisztere viselt dolgai miatt egész kormánya beadja lemondását.

 

A sokkoló lépést a cseh média nagy része óriási kockázatnak, merész játszmának nevezte, ámde a legtöbb sajtóorgánum abban egyet értett, hogy ez valószínűleg derékba töri Sobotka politikai karrierjét.

 

 hirdetes_810x300  
A képen Bohuslav Sobotka, akit a Portfolio.hu a világ legnagyobb politikai trolljának nevezett. Nem csoda, szinte óránként változtatja döntéseit. Fotó: info.cz

 

Nincs elég muníció a kétfrontos háborúra

 

A cseh kormányfőnek ugyanis nem sikerült meggyőzően indokolnia a kormány lemondását, hiszen Babiš kétes ügyei már a kormányalakításnál is ismeretesek voltak és csak kevesen hiszik, hogy Sobotka időzítése véletlen lenne. Többek között például azzal vádolják a pénzügyminisztert, hogy kihasználva egy törvényi kiskaput kerülte el az Agrofert vállalat által kibocsátott kötvények utáni adó megfizetését. És hát az sem tisztázódott még, hogy egyáltalán miképp tett szert az egyik legtöbb embert foglalkoztató cseh vállalatra a privatizáció éveiben.

 

Sobotka ráadásul összerúgta a port Miloš Zeman államfővel, köztük már korábban sem volt túl idillikus a hangulat. (Kettejük botrányba fulladt sajtótájékoztatójáról itt olvashat). Az IntelliNews régiós hírportál szerint a szeszélyes és szókimondó cseh államfő nyilván úgy véli, hogy a következő kormánykoalíció vezetője Babiš lesz, és mivel a parlamenti után nem sokkal az elnökválasztások kerülnek sorra, stratégiai partnert lát Babišban.

 

Tegap Zeman és Sobotka a Prágai várban találkozott, ám mindketten másra készültek: az előbbi a kormányfő lemondó-nyilatkozatát várta, az utóbbi azonban csak a további lépésekről szeretett volna tárgyalni. A cseh államfő végül a kamerák előtt hagyta faképnél Sobotkát azzal, hogy a kormányfő lemondása nem jelenti az egész kormány lemondását, csak kormányfőt kell cserélni. Ez a verzió (azon túl, hogy nem igazán valószerű) természetesen nem nyerte el Sobotka tetszését, aki mindenáron el akarja távolítani még a választások előtt Babišt a kabinetből.

 

A pillanat, amikor Zeman nemes egyszerűséggel faképnél hagyja a sajtóhoz beszélő kormányfőt. Ilyet sem látni minden nap. Fotó: Neovlivni.cz

 

Sajtóhatalom

 

Miután Sobotka és Zeman sajtótájékoztatója csúfos véget ért, a cseh kormányfő visszakozott, és bejelentette, hogy nem mond le kormánya, de visszahívja Andrej Babišt a miniszteri székből.

 

A cseh kormányfő kétségbeesetten próbálja fenntartani a Babišt gyengítő témákat, például annak a hangfelvételnek az ügyét, amelynek tanúsága szerint Babiš hazudott arról, hogy nem használja fel politikai célokra az általa tulajdonolt médiumokat (például a Mafra-t, amelynek szlovákiai társvállalata forgalmazza a Hospodárske Noviny nyomtatott és internetes kiadását is). A felvételen egy, az ő érdekeltségébe tartozó médium újságírójával a ČSSD képviselőit rossz színben feltüntető  cikkekről beszél. A pénzügyminiszter a vádakat elutasítja, szerinte célzott lejáratókampány folyik személye ellen.

 

Márpedig a legfrissebb hírek szerint Sobotkának legalább május 9-ig várnia kell Babiš visszahívásával, mert Zeman csak azután foglalkozik az üggyel, hogy visszatér Kínából.

 

Azért neki is van még miért magyarázkodnia. Az Agrofert ügyeit és a médiával való visszaélést még nem sikerült cáfolni. A képen Andrej Babiš. Fotó: Reflex.cz

 

Körkép.sk

Nyitókép: ceskatelevize.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!