Gjorge Ivanov macedón elnök a baloldali ellenzék vezetőjét, Zoran Zaevet bízta meg a kormányalakítással. A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) az albán kisebbség pártjaival közösen kormányozhat.

 

A decemberi választásokon a jobboldali Nikola Gruevszki pártja (VMRODPMNE) nyert, de nem volt kellő többsége, hogy kormányozzon. Az államfő viszont nem akarta arra felkérni a baloldalt, szerinte koalíciójuk az albán kisebbségi pártokkal sérti az ország szuverenitását.

 

Áprilisban szélsőséges nacionalisták törtek be a parlamentbe, és több ellenzéki képviselőt megvertek, amikor megszavazták, hogy az albán származású Talat Xhaferi legyen a skopjei házelnök. Több mint 100-an megsérültek. Az EU és a NATO is tiltakozott az erőszak ellen. Feltehetőleg ez is közrejátszott abban, hogy Ivanov elnök meggondolta magát, és mégis Zaevet kérte föl kormányalakításra.

Macedónia a polgárháború szélére sodródik

 hirdetes_810x300  

Ezzel kétéves politikai huzavona érhet véget a balkáni országban. 2015-ben lehallgatási botrány miatt bukott meg Gruevszki kormánya Macedóniában.

 

Euronews
kép: REUTERS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!