Martin Schulz, az ősszel esedékes német parlamenti választások szociáldemokrata kancellárjelöltje  Párizsba látogatott, hogy Emmanuel Macron francia államfővel találkozhasson, és átadjon egy üzenetet a számára, miszerint ő „jobb partner lenne, mint Angela Merkel”.

 

Az Európai Parlament egykori elnöke a Sciencies Po egyetemen tartott beszédében új politikai rendszert és jövőbe tekintő lendületet ígért a hallgatóságnak – feltéve, hogy sikerül megnyernie a német választásokat. Elmondása szerint Németország és Franciaország lenne ennek a változásnak a motorja, természetesen nem egyedül, hanem más tagállamok partnerségével együtt.

 

Schulz nem mulasztotta el elhúzni a mézesmadzagot Macron előtt, azt ígérve, hogy a francia költségvetési megszorításokért cserébe – kancellársága esetén – növeli a német állami kiadásokat és a más országokba irányuló transzferek mértékét is.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha Németország többet fektet be, még jobban hozzájárulhat az európai bővítéshez és jóléthez”

 

jelentette ki Angela Merkel riválisa.

 

Schulz és Macron politika irányvonala között van némi átfedés. Mindketten globalista szemléletűek, az európai integráció elmélyítését szeretnék elérni, és mindketten vehemensen kritizálták többek között a V4-eket, és más országokat, amiért nem fogadják be a migránsokat.

 

Ettől függetlenül a hivatalban lévő francia elnök valószínűleg marad a realitás talaján, Schulz ugyanis eléggé le van maradva Merkeltől a közvélemény-kutatások szerint. Meglepetés persze lehet, de a francia-német kapcsolatokat nem kockáztatná azzal, hogy nyíltan melléáll a (jelenleg) kevésbé esélyes jelöltnek.

 

Schulz szerint kvóták nélkül pénz sem jár Kelet-Európának. Akkor tegyük tisztába a dolgokat!

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!