Az alkotmány ünnepe előtt egy nappal az egykori miniszterelnök, Vladimír Mečiar Csehszlovákia megszűnéséről beszélt a német DPA ügynökségnek adott interjújában, melyben elmondta, hogy a békés kettéválást sikeres történetként könyvelhetjük el.

 

Az interjúban Mečiar kihangsúlyozta, hogy Európának még szüksége lesz a szlovákok és a csehek tapasztalatára. Megemlítette azt is, hogy Csehszlovákia egykori kettéválását lehetséges példaként említik a kanadai Québec, Belgium és Katalónia számára.

 

A DPA szerint Mečiar, akit a 90-es években a szlovákok a „Nemzet atyjaként” ünnepeltek, nem tanúsított igyekezetet Szlovákia függetlenné válása iránt. Mečiar az interjúban azt is elmagyarázta, hogy miképpen változott meg a vélemény az üggyel kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

 „Az élvonalbeli cseh politikusok csupán színlelték, hogy meg szeretnék tartani a közös államot. Prágában az állítólagos közös állam híveinek fiókjában már el voltak készítve azok a papírok, amelyek a likvidálásunkra szánt tervet tartalmazták, hiszen már nem akarták az ország szegényebbik részét fizetni”

 

A referendumról még csak nem is voltak hajlandóak beszélni” – fogalmazta meg kritikáját Mečiar, aki szerint a párbeszédre egyetlen partner volt hajlandó, mégpedig Václav Klaus.

 

Nem mi voltunk azok, akik a szétválást kezdeményezték. Mi csupán azzal igyekeztünk reagálni a helyzetre, hogy elfogadtuk a saját alkotmányunkat” – tette hozzá Mečiar.

 

Az akkori helyzettel kapcsolatban pedig azt mondta: „Václav Klausnak és nekem köszönhető az, hogy nem került sor olyan erőszakos elszakadásra, mint Jugoszláviában” – idézi Mečiart a DPA.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!