Több mind 3000 szlovákiai cég székhelye található valamelyik adóparadicsomban. Együttes alaptőkéjük eléri az 1,4 milliárd eurót. A legtöbb szlovákiai vonatkozású offshore cég Spanyolországban székel – derül ki a Bisnode nemzeti tanácsadócég kimutatásából. 

 

Az EU közzétette frissített listáját az adóparadicsomokról. Létezik úgynevezett fekete és szürke lista. Az előbbin 17 ország neve szerepel, az utóbbin 47. Közös nevezőjük, hogy nem teljesítik az adócsalás elleni harc kritériumait. A szörke listán azok az országok szerepelnek, amelyek ígéretet tettek az átláthatóság javításáról.

 

„A listákon szereplő országok közül Spanyolországban található a legtöbb szlováiai vállalat, összesen 748, vagyis a negyede az össszes offshore cégnek. A második helyezett a Seychely-szigetek 415 szlovákiai céggel. Dobogós harmadik Szerbia 358 céggel”

 

mondta Petra Štěpánová, a Bisnode munkatársa, hozzátéve, hogy a szlovákiai garázscégek 36 országban vannak szétszórva.

 hirdetes_810x300  

 

A legtöbb saját tőkével a Dél-KOreában bejegyzett cégek rendelkeznek (210 vállalat). Összesen 790 millió tőkével rendelkeznek.

 

Az EU feketelistáján szerepel Dél-Korea, Barbadosz, Mongólia, Grenada, Panama, Egyesült Arab Emírségek. A szürke listán ott van például Hong Kong, Törökország, Svájc, Belize, Lichtenstein vagy a Bermudák.

 

Teraz.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!