Nem minden arany, ami fénylik – tartja a közmondás, ami a húsvéti csokoládékra is igaz, kisebb módosításokkal, vagyis nem minden csoki, ami annak tűnik.

 

Azt hisszük, hogy jó kis csokoládét vásároltunk a locsolkodó gyerekeknek húsvétra? Nos, az összetétel másról árulkodik.

 

„Tejes-kakaós ízesítésű bevonat“, „kakaós ínyencség“, „tejes ínyencség“ vagy „kakaós figura“. A húsvéti édességkészítők ezekkel a megnevezésekkel nemcsak a törvényt próbálják betartani, de a vásárlókat is igyekeznek meggyőzni. Amennyiben egy termék nem felel meg a csokoládé összetételére vonatkozó követelményeknek, akkor a csomagoláson nem nevezhetik csokoládénak. Az eredmény pedig nem más, mint a fogyasztó számára nehezen érthető megnevezés.

 

 hirdetes_810x300  

A legdrágább nyersanyag hiányzik

 

A fogyasztók nagyon gyakran összetévesztik a különféle kakaós édességeket a csokoládéval, főleg az olyan szezonális termék esetében, mint a húsvéti és a karácsonyi figurák. Annak ellenére, hogy ezek a termékek hasonlítanak a csokoládéra, mégis más összetevőket tartalmaz“ – mondta Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) igazgatója.

 

A nem csokoládéból készült figurák esetében az a kakaóvaj hiányzik, amelyik a valódi csokoládé gyártásához nemcsak az alapvető, de a legdrágább nyersanyagnak számít.

 

Forrás: Földművelésügyi minisztérium

 

Forrás: Földművelésügyi minisztérium

 

A kakaóvaj helyett élen jár a pálmazsír, a bambuszzsír vagy más növényi eredetű zsír. A csomagoláson szereplő összetevőket pedig csökkenő sorrendben tüntetik fel. Az első helyen mindig azt a hozzávalót tüntetik fel, amelyikből a legtöbb található az adott termékben. A csokoládékban a növényi eredetű zsírok csupán a hozzávalók végén szerepelnek, hiszen a gyártók csupán kisebb mennyiségben használhatják őket.

 

Ezek a zsírok nem haladhatják meg a termék tömegének az 5 százalékát. Mindeközben pontosan megvan határozva, hogy mely növényi zsírokkal lehet a kakaóvajat helyettesíteni“ – hangsúlyozza Bíreš.

 

A gyártóknak a tisztességes csokoládék csomagján a kakaós szárazanyag mennyiségéről is információkat kellene közölniük. A tejcsokoládéban a termék tömegének minimum a 25 százalékát kell alkotnia, a keserű csokoládéban pedig 35 százaléknál kevesebb kakaós szárazanyag nem szerepelhet. Bíreš szerint ezeket az adatokat a gyártók nem kötelesek feltüntetni a fehér és a töltött csokoládék, valamint a bonbonok esetében.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Földművelésügyi minisztérium

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!