Peking igyekszik nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy a következő Kína-EU kétoldalú tárgyaláson közös nyilatkozatot fogadjanak el Donald Trump kereskedelmi politikájával szemben. Az EU egyelőre elutasítja z ötletet – írja a Reuters hírügynökség brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva.

 

Kína nem kéri ingyen a nyilatkozat tető alá hozását: cserébe jobban megnyitnák az európai termékek iránt a kínai piacot. Az ajánlat már többször elhangzott Brüsszelben, Pekingben és Berlinben, többek között olyan magasrangú kínai tisztviselőktől, mint Liou Chae kormányfő-helyettestől illetve Wang I külügyminisztertől.

 

A közös stratégiát a kínaiak úgy képzelik el, hogy a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) belül Kína és az EU együtt lépne akcióba az USA ellen.

 

 hirdetes_810x300  

Az EU egyelőre nem állt kötélnek, félhivatalos állásfoglalása szerint azért, mert osztja az USA aggodalmát a kínai piac zárkózottsága miatt. Így várhatóan a július 16-án megvalósuló EU-Kína tárgyaláson csak megerősítik a kétoldalú kapcsolatok fenntartásának szándékát és ígéretet tesznek egy közös munkacsoport létrehozására a WTO-n belül.

 

HNonline.sk

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!