A szlovák parlament elfogadta a Magyarország és Lengyelország melletti kiállásról szóló parlamenti határozatot, amelyet a Szlovák Nemzeti Párt terjesztett be.

 

A határozat kimondja, hogy Szlovákia aktívan támogatni fogja azt, hogy Magyarország, Lengyelország és az EU intézményei „maximálisan kihasználják a kölcsönös párbeszéd adta lehetőségeket”, mielőtt Brüsszel a hetes cikkely szerinti eljárás keretében szankciókat foganatosítana. A határozat a hetes cikkely szerinti eljárás szankcióit „szélsőséges megoldásnak” nevezi. Egyúttal sürgeti „a kölcsönös bizalom visszaállításához szükséges lépések és döntések meghozatalát”.

 

A határozat tartalmazza azt is, hogy Szlovákia a Visegrádi Négyeken belüli regionális partnerség érdekében továbbra is az Európai Unió megbízható, pro-európai és konstruktív tagja akar maradni, amely „mindig a párbeszédalapú megoldásokat fogja előnyben részesíteni”.

 

 hirdetes_810x300  

Korábban úgy tűnt, hogy az SNS jóval határozottabb és nyíltabb határozati javaslatot akar megfogalmazni Magyarország és Lengyelország támogatása érdekében, ám előbb Bugár Béla, most-hidas pártelnök nyilatkozta azt, hogy bármi ehhez hasonló lépés a koalíciós szerződés megsértése lenne, majd később Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is jelezte, hogy csak egy párbeszédet preferáló határozatot tudná támogatni.

 

A Most-Híd álláspontja nyilvánvalóan enyhült Bugár Béla nyilatkozata óta, ugyanis ma a határozatot a vegyespárti képviselők is támogatták. Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy ezzel „Szlovákia külpolitikai irányultsága nem változott és nem is változik meg”.

 

„Még mindig pro-európai ország vagyunk, de szeretnénk megerősíteni a regionalitás elvét”

 

idézte Bastrnákot a TASR hírügynökség.

 

„Képviselőink szabad kezet kaptak a szavazásnál. Azért szavaztunk [igennel], mert Európában feszültség uralkodik, és mi a tárgyalások fontosságát akarjuk hangsúlyozni. A határozat nem Európa ellen szól, de fontos régiónk számára. Azt szeretnénk, ha mindenki kompromisszumokat keresne”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy az újabb uniós szankciók nem javítanának a helyzeten.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!