Nyitókép: Twitter (Az interneten terjedő egyik hamis felvétel, miszerint a képen az S-300-as szlovák rendszer van, mely akkoriban még nem is volt Ukrajnábal)

 

A miniszterelnöki sajtószolgálat az elmúlt órákban hivatalos közleményben cáfolta azt az interneten terjedő álhírt, miszerint az oroszok Mikolajiv mellett már el is pusztították a Szlovákia által Ukrajnának ajándékozott S-300-as légvédelmi rendszert.

 

Az erről szóló hoaxot az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konašenkov kezdte el terjeszteni vasárnap. A Kreml tájékoztatását mindenféle ellenőrzés nélkül szervilisen átvevő média azonnal átvette a hírt.

 

Arra sem ügyeltek, hogy egységes hírként közöljék, egyes beszámolók ugyanis Charkov környékét jelölték meg, mint az S-300-as elhelyezkedését.

 hirdetes_810x300  

 

Vasárnap este Eduard Heger hivatalosan is cáfolta a hírt.

 

 „Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a hamis információ, a videók és a fényképek régebbi keltezésűek. Az ukrán fél már hivatalosan is megerősítette, hogy álhírről van szó,“

 

jelentette ki Heger.

 

 

Az interneten terjedő képek és videók tehát régebbi keltezésűek.

 

 

 

Azokat több felhasználó már napokkal, hetekkel ezelőtt látták. Nem lehet szó tehát a szlovák S-300-as autentikus felvételeiről, hiszen azokat csak az elmúlt napokban szállították Ukrajnába. Az erről szóló bejelentést Szlovákia biztonsági okokból az utolsó pillanatig titkolta.

 

A témával kapcsolatban korábban megjelent írásaink ITT.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.