Nyitókép: SITA/Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin via AP, Pool, File

 

Az amerikai titkosszolgálatok jelentése szerint az orosz hadsereg vezetői taktikai nukleáris fegyver ukrajnai bevetésének lehetőségéről tárgyaltak a közelmúltban, közölte több hírügynökség is. Úgy tudni, maga Putyin orosz elnök nem vett részt a megbeszéléseken. A jelentés megdöbbenést váltott ki Kijev nyugati szövetségeseinek körében.

 

A Fehér Ház közölte, hogy Washingtonban „egyre inkább aggódnak”, hogy Oroszország nukleáris csapást mér Ukrajnára. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy még nem látták semmilyen jelét annak, hogy az oroszok nukleáris bevetést készítenének elő, márpedig azt tudni, hogy a NATO figyeli az orosz atomarzenál körüli mozgást. „Mindez persze így is aggasztó. És ahogy telnek a hónapok, egyre jobban aggódunk” – mondta Kirby.

 

Névtelenséget kérő amerikai titkosszolgálati források és biztonsági szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy egy „taktikai” atomfegyver bevetése nem olyan egyszerű feladat – „nem csupán egy gombot kell megnyomni” –, jóval bonyolultabb például, mint interkontinentális rakétával célba juttatni egy nukleáris robbanófejet. Ráadásul egy relatíve kis hatóerejű atomfegyver bevetésekor az Ukrajnában harcoló orosz katonák is veszélybe kerülhetnek; sőt a széliránytól függően a pusztító utóhatás magát Oroszországot is elérheti.

 hirdetes_810x300  

 

Vlagyimir Putyin viszont legutóbb határozottan közölte, hogy nem áll szándékában atomfegyvereket bevetni Ukrajnában. Legutóbb október végén, a Valdai vitaklub ülésén mondta, hogy nincs értelme atomfegyverrel lecsapni Ukrajnára.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!