Nyitókép: dpa/Britta Pedersen

 

A németországi Halléban megkezdődött Björn Höcke, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) politikusának pere. Az AfD Thüringia tartományi frakciójának elnökét azzal vádolják, hogy beszédében tudatosan használta alkotmányellenes és terrorista szervezetek szimbólumait. Ha elítélik, akár három évig terjedő börtönbüntetés vár rá.

 

Höcke még 2021. május 29-én mondta egy, a támogatói előtt tartott beszédében Szászország-Anhalt tartományban: „Mindent a hazánkért, mindent Szászország-Anhaltért, mindent Németországért”. A mondat utolsó részét – mármint a „Mindent Németországért” („Alles für Deutschland”) – az úgynevezett Weimari köztársaság idején a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) félkatonai egységei használták jelszóként, így az tiltott szlogennek számít.

 

A tárgyalást többször elnapolták a védelem különböző panaszai és kérései miatt. Höcke ügyvédei azt kérték, hogy a tárgyalásról hangfelvétel készüljön, de ezt az eljáró bíró elutasította. Azt is kérték, hogy a szövetségi alkotmánybíróság döntse el, hogy az ügy a hallei kerületi bíróság hatáskörébe tartozik-e.

 hirdetes_810x300  

 

Höcke, aki korábban történelemtanár volt, az AfD vezető jelöltje a szeptember 1-jei thüringiai választásokon.

 

Csütörtökön egyébként több százan tüntettek a bíróság épülete előtt az AfD ellen. A rendőrség mintegy 570-re becsülte a számukat.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!