Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Vasárnap délelőtt a TA3 politikai vitaműsorában Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, a Hlas pártigazgatója és Martin Šimečka, a PS elnöke találkozott.

 

A műsor elején kiderült, hogy mindkét párt Kassán tartja az elkövetkező hetekben tisztújító kongresszusát. Ezen Šutaj Eštok a Hlas részéről várhatóan kinevezést kap, hogy Peter Pellegrini államfővé választása után vezesse a második legerősebb koalíciós pártot.

 

 hirdetes_810x300  

Šutaj Eštok szerint céljuk, hogy megőrizzék 15 százalék körüli népszerűségüket. Szavaiból az volt kiolvasható, hogy nem szeretnének fuzionálni a Smerrel, ahogy erről egyes hírek felröppentek. Šutaj Eštok azonban nyitva hagyta a kisajtót azzal, hogy ez nem csak tőle függ.

 

„Olyan pártelnökre van szükség, aki segít túlélni a Pellegrini utáni érát, és képes továbbvinni az eddigi pártelnök üzenetét“

 

– fogalmazott Šutaj Eštok, aki szerint a Hlas legitim szereplő a politikai palettán, és szeretné, ha ez így is maradna.

 

A PS május 4-én tartja tisztújító kongresszusát, ahol Šimečka egyedüli jelölt a pártelnöki posztra, az országos elnökség új összetételét illetően azonban éles verseny várható.

 

Šimečka kizárta, hogy Ivan Korčok a kihívója lenne a PS élére. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy a PS elnökségében lehet-e hely számára, Šimečka szerint ez Korčok döntésétől függ, aki akár új politikai pártot is létrehozhat. Erről egyébként a Körkép.sk írt legelőször a szlovákiai sajtóban.

 

Ami a parlament elnöki posztját illeti, a Hlas ragaszkodik a koalíciós szerződés betartásához, melyben az szerepel, hogy a pozíció a párté, ők pedig Pellegrini helyére Richard Rašit jelölték.

 

Andrej Danko ambíciói így úgy néz ki, nem teljesülhetnek.

 

„Nem szoktam spekulálni. A realitás az, hogy a választásokat a Smer nyerte, mi vagyunk a koalíció második legerősebb szubjektuma. A koalíció stabilitásának alapja a koalíciós szerződés betartása. Abban pedig az szerepel, hogy a poszt a Hlasé” – zárta rövidre a kérdést Šutaj Eštok.

 

Kérdés, meglesz-e hozzá a szükséges parlamenti többsét, amennyiben az SNS és a PS sem fogja támogatni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!