Nyitókép: Archív

 

Szlovákia államháztartásának a gazdaság teljesítményéhez viszonyított hiánya tavaly jelentősen, a bruttó hazai termék (GDP) 4,89 százalékára emelkedett. A 2022-ben mért 1,67 százalékhoz képest ez jelentős romlás. Az államadósság bruttó nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyított aránya 2023-ban 56,04 százalékra csökkent az előző évi 57,74 százalékról – tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal.

 

Szlovákia gazdasága tavaly ugyan a tervezettnél jobban alakult, ennek ellenére az ország hasonlóan magas költségvetési hiányról számolt be, mint 2020-ban és 2021-ben, amikor gazdaságát jelentősen érintették a covid-19 világjárvány hatásai. 2022-re az ország korábban nagyjából a GDP két százalékának megfelelő államháztartási hiányt mutatott.

 

A független Szlovák Költségvetési Tanács kommentárjában leszögezte, hogy a tavalyi eredményt pozitívan befolyásolta a magas energiaárak miatti kompenzáció európai alapokból történő megtérítése, amivel a költségvetés eredetileg nem számolt. Ezeket a bevételeket 2023-ban teljes egészében beszámolták a bevételek közé, amivel eredetileg nem számoltak.

 hirdetes_810x300  

 

A tanács szerint a tervezettnél alacsonyabb tavalyi államháztartási hiány azt jelzi, hogy további intézkedések nélkül az  állam idei gazdasági teljesítménye rosszabb lesz az előző esztendőnél.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!