Nyitókép: SITA

 

A francia elnök szerint Európa „belehalhat”, ha nem épít ki robusztus védelmet az ukrajnai orosz agresszióval szemben. Ezt Emmanuel Macron mondta a párizsi Sorbonne-on tartott beszédében. A francia elnök hangsúlyozta, hogy legyünk ambiciózusabbak, és nézzünk szembe az olyan kihívásokkal, mint a háború, a kemény üzleti verseny, az energiahiány, az éghajlatváltozás és a tekintélyelvűség erősödése.

 

„A mai Európánk halálosan megsebezhető. Meg is halhat, ami teljes mértékben a mi döntéseinken múlik” – mondta Macron. Majd felszólította az embereket, hogy hozzanak már most döntést, mert „Európa ma a háború és a béke között áll.”

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország ukrajnai háborúja egzisztenciális fenyegetést jelent, és Európa nincs megfelelően felfegyverkezve ahhoz, hogy megvédje magát egy „egy olyan hatalommal szemben, mint Oroszország, amely gátlástalan és nincsenek korlátai” – mondta a francia elnök. Hangsúlyozta, Oroszország nem nyerheti meg az ukrajnai háborút.

 

Macron azt is elmondta, hogy Európának most „szerencséje” van, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya ígéretet tett Ukrajna támogatására. Ám a kulcsfontosságú választások évében, amikor Európában, az Egyesült Államokban és a világ más részein is fontos voksolás vár ránk, a támogatottság széttöredezhet vagy teljesen eltűnhet – tette hozzá.

 

A francia elnök szerint „Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje saját  érdekeit szövetségesei oldalán bármikor, amikor csak szeretné. Ehhez szerinte erős hadseregek szükségesek, Európának gyorsbeavatkozási program kell, erőre van szükség, tankokra, rakétaelhárító pajzsra és más, Európában gyártott fegyverekre. „Egy olyan közös diplomáciai erő támogatására lesz szükségük, amely egységesen fog kiállni, és hidakat épít Afrikával és Latin-Amerikával,” fogalmazott.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!