2009-ban vettem fel jelzálogkölcsönt a lakásomra 30 éves futamidőre és 5 éves fix kamattal, amelynek az értéke 6,39 százalék.  Ez a kamatláb a jelenlegi lehetőségekhez viszonyítva szerintem nagyon magas. Meg szeretném kérdezni, hogy mit kezdhetnénk most a kölcsönömmel?  Van valamilyen lehetőség arra, hogy csökkentsem az aktuális kamatomat?

A 6,39 százalékos kamatláb manapság nagyon magas szintnek számít. Fontos megemlíteni, hogy ennek a legfőbb oka az Európai Központi Bank alapkamata, amelynek az értéke jelenleg rekord alacsonynak számít, 0,5 százalék. Ebből kifolyólag a kereskedelmi bankok előnyösebb feltételek mellett képesek hitelt biztosítani, ezzel is ösztönözve a lakosságot a magasabb fogyasztásra, amely a krízist követően szükségesnek számít a gazdaság beindításában.

Két lehetőséget különböztethetünk meg az Ön által feltüntetett paraméterek alapján:

Jelzáloghitel tanácsadásra van szüksége?

Tegye fel kérdését szakértőnknek a Körkép Facebook oldalán, vagy a korkep (kukac) korkep.sk cimre küldött levélben. Kéthetetne jelentkező írásainkban választ kaphat rá.

A jövő év folyamán fog lejárni az 5 éves fix kamat, ami a bankot arra kötelezi, hogy legalább két hónappal a kölcsön évfordulója előtt új kamatlábat ajánljon a következő fixációs időszakra. Amennyiben ez az ajánlat továbbra is előnytelennek számítana, akkor a törvény szerint a hitel évfordulója napján bármilyen büntetés nélkül átfinanszírohatja a kölcsönét más bankba jobb feltételek, például 3,5 százalékos kamat mellett. Az ilyen esetben a kölcsön magasságától függően akár több száz eurót is megspórolhat havi szinten

A második variációnak a hitel nyombani átfinanszírozása számít. Ebben az esetben számolni kell a hitel korai lefizetéséből eredő büntetéssel, amely általában a kölcsön maradékának a 4-5 százalékával ér fel. Ez a büntetés általában pár száz vagy akár több mint ezer euró is lehet. Az ilyen eseteket ezért nagyon fontos pontosan kiszámolni és csak az így szerzett eredmények alapján lehet meghozni az első vagy a második lehetőség előnyösségéről szóló döntést.

Mészáros Mihály  – BROKER SERVICE GROUP www.hypotekaprevas.sk.

 hirdetes_810x300  

A szerző jelzáloghitel specialistaként dolgozik a BROKER SERVICE GROUP cégnél. A szerző nem vállal felelősséget a válasz teljességéért, a problémakör ismerete az adott kérdés megfogalmazására korlátozódik.

logo_BSG_vacsie

A rovat korábbi cikkei:

1. Venni vagy nem venni…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!